Hockeyers walsen over Polen heen in aanloop naar EK

Op het snelle `combinatieveld' van overgangsklasser HDM uit Den Haag hebben de Nederlandse hockeyers gisteren met 14-0 gewonnen van Polen, in een oefenduel ter voorbereiding op het Europees kampioenschap van eind deze maand in Leipzig. Een dag eerder, op de tragere mat van het Wagener-stadion in Amstelveen, waren de komende EK-tegenstanders in een matig duel nog blijven steken op 3-3.

Topscorer was gisteren HGC-spits Ronald Brouwer, die in zijn 99ste interland zes keer raak schoot. ,,Dat zal hem in zijn honderdste wedstrijd niet lukken'', grijnsde bondscoach Roelant Oltmans na Nederlands grootste overwinning sinds de 14-1 zege op Zimbabwe, zestien jaar geleden bij het toernooi om de Intercontinental Cup in Amerika. Toen scoorde Tom van 't Hek zesmaal.

Nederland vervolgt de oefencampagne met een vierlandentoernooi in Hamburg, waar olympisch kampioen Australië vrijdag de eerste tegenstander is. Pakistan en wereldkampioen Duitsland zijn de andere deelnemers. ,,We hebben de goede strategie tegen mindere landen gevonden'', meende Oltmans gisteren. ,,Nu kunnen we onszelf gaan testen tegen de toplanden.''

Een dag eerder was de herintredend coach uit Oegstgeest minder positief gestemd. Zonder de aan zijn schouder geblesseerde libero Taeke Taekema maakte Nederland vooral defensief een kwetsbare indruk. Ook de doorgaans trefzekere strafcorner van de aanwinst van Amsterdam werd node gemist. Gisteren moest de ploeg het onder meer stellen zonder de inbreng van de licht geblesseerde (hamstring) routinier Jeroen Delmee. Maar de spelverdeler werd amper gemist.

Na de `Hamburg Masters' van komend weekeinde volgt volgende week het achtlandentoernooi in Amstelveen, waar Nederland is ingedeeld in een poule met Engeland, Zuid-Korea en Australië. Het is de laatste test op weg naar het EK, dat voor Nederland grotendeels in het teken staat van het veilgstellen (eerste of tweede plaats) van deelname aan het WK, volgend jaar in Mönchengladbach.

De vrouwenploeg sloot de EK-voorbereiding zaterdag af met de derde opeenvolgende oefenzege (1-4) in en op Spanje. Titelverdediger Nederland begint het EK in Dublin zondag met een wedstrijd tegen datzelfde Spanje.