Gatlin realiseert historisch verschil met nummer twee

De Amerikaan Justin Gatlin (23) heeft de 100 meter gewonnen bij de wereldkampioenschappen atletiek in Helsinki. Vorig jaar zomer werd hij in Athene al olympisch kampioen. Gatlins winnende tijd was 9,88 seconden. Tweede werd de Jamaicaan Michael Frater in 10,05 en derde in dezelfde tijd Kim Collins uit Saint Kitts en Nevis, die afstand moest doen van zijn in 2003 behaalde titel.

Door het ontbreken van topsprinters als Maurice Greene, Shawn Crawford en Asafa Powell werd het een eenzijdige race. Gatlin was dermate sterk dat hij een historisch verschil in tijd met de nummer twee kon realiseren. Het was, zoals de Amerikanen dat noemen, a one man race.

Belangrijkste oorzaak was het ontbreken van de Jamaicaan Powell, die twee maanden geleden het wereldrecord tot 9,77 seconden verbeterde. Alom werd uitgezien naar een strijd tussen Gatlin en Powell, maar de Jamaicaan moest wegens een blessure verstek laten gaan. Hij zal later in de week evenmin starten op de estafette, zoals hij lange tijd had gehoopt.

Hoewel Gatlin indruk maakte, slaagde hij niet in zijn opzet het wereldrecord te verbeteren. De Amerikaan schreef dat toe aan zijn late reactie bij de start in combinatie met het koude weer.

Hij was zo gespitst op het record om de discussie over de grootste sprinter te verstommen. In aanloop naar de WK ging alle aandacht uit naar Powell, die veel wedstrijden won en na verbetering van het wereldrecord in juni van dit jaar in Athene als 's werelds sterkste sprinter werd aangemerkt. Dat stak Gatlin, die zich als olympisch kampioen ondergewaardeerd voelde.

,,Als Powell er bij was geweest, zou ik ook hebben gewonnen'', sprak Gatlin na afloop. ,,Voor mij staat vast dat ik de snelste man ter wereld word. Ik ben nu olympisch en wereldkampioen, maar ik wil overal de beste zijn.'' Retoriek van een bluffer? Natuurlijk, want zo zijn sprinters: expressief en overtuigd van zichzelf. Maar uit de mond van Gatlin klinken die woorden iets geloofwaardiger, omdat hij alle grote kampioenschappen waar hij aan de start verscheen heeft gewonnen.

In Helsinki ging dat gisteravond gepaard met een staaltje intimidatie. Voor de start liep Gatlin heel langzaam naar de finishlijn, bleef daar een moment staan om uitdagend terug te keren naar het startblok. Een ongewone actie. Zelf noemde hij het geen intimidatie, maar visualisatie van zijn race. ,,Ik doe dat om me af te sluiten van alle invloeden, zodat ik me volledig op de race kan concentreren. Als ik dan terugkeer bij de start, ben ik een ander mens, met nog maar één doel: winnen.''

NADER BEKEKEN: pagina 13