Garantie van VS gevraagd bij uitlevering

Nederland moet aan de Verenigde Staten de garantie vragen dat een 39-jarige Nederlander van Egyptische afkomst na uitlevering niet voor iets anders dan telecomfraude wordt vervolgd. De voorzieningenrechter in Den Haag heeft dat vanochtend bepaald in een tussenvonnis. De rechter acht het ,,niet denkbeeldig'' dat A. in de VS wordt aangeklaagd op verdenking van betrokkenheid bij het Al-Qaedanetwerk.

De VS willen de man formeel vervolgen wegens fraude met telefoonkaarten van Amerikaanse telecombedrijven. De verdachte Mohammed A. (39) vreest echter dat hij na uitlevering onder de strenge Amerikaanse terreurwetgeving komt te vallen. Uit een eerder rechtshulpverzoek van de Verenigde Staten aan Nederland blijkt dat justitie daar de telecomfraude in verband brengt met internationaal belverkeer tussen terroristen van Al-Qaeda.

A. had een kort geding aangespannen tegen Donner om zijn uitlevering tegen te houden. Hij is er bang voor dat hij in Amerika als Al-Qaeda-terrorist zal worden vervolgd onder de antiterreurwetgeving die is ingevoerd na de aanslagen van 11 september 2001. Verdachten van terreur mogen sindsdien geen beroep meer doen op enkele fundamentele rechten die verdachten normaliter wel hebben.

Volgens de voorzieningenrechter zijn er voldoende aanwijzingen om garanties te eisen van de VS. Amnesty International waarschuwt de laatste jaren om geen terrorismeverdachten aan de VS uit te leveren. Zij zouden langdurig zonder aanklacht in speciale gevangenissen als Guantánomo Bay op Cuba vastgezet kunnen worden. Hun zou ook geen eerlijk proces wachten.

Tijdens de behandeling van het kort geding bleef het voor de rechter onduidelijk wat in de Verenigde Staten de criteria zijn om een verdachte als enemy combatant (vijandelijke strijder) te beschouwen zoals de Talibaan en Al-Qaeda.

Eerder had de rechtbank in Amsterdam het uitleveringsverzoek nog afgewezen, maar de Hoge Raad keurde het verzoek wel goed. Begin juni werd de uitlevering van Mohammed A. nog bekrachtigd door minister Donner (Justitie). De minister moet een garantie afdwingen bij de Amerikanen voor

3 september. Dan volgt de uitspraak van de kortgedingrechter.