Curaçao's eilandbestuur op ramkoers in koninkrijk

Curaçao moet gerespecteerd worden door de Nederlandse en de Antilliaanse regeringen. Dat was de boodschap van het Curaçaose eilandsbestuur tijdens de presentatie van het bestuursakkoord Kòrsou promé awor sí, awor sí Kòrsou promé (Curaçao nu wel eerst, nu wel Curaçao eerst) eind vorige week. ,,Het proces van dekolonisatie waartoe ons volk heeft besloten, mag niet worden belemmerd door Nederland, of door de door Nederland aangestuurde Antilliaanse regering'', aldus Errol Cova, leider van de PLKP.

Het Antilliaanse kabinet-Ys werkt samen met de eilanden aan staatkundige veranderingen op basis van referenda waarin de bevolking zich heeft uitgesproken voor het afschaffen van de Nederlandse Antillen. Curaçao wil daarbij een autonoom land worden. De veranderingen moeten in oktober hun beslag krijgen tijdens een rondetafelconferentie, waaraan ook Nederland deelneemt.

Volgens PLKP-leider Errol Cova mag niemand, ,,niet de Antilliaanse regering, niet de Nederlandse regering en niet de andere eilanden'', de autonome status van Curaçao in de weg staan. Het Curaçaose bestuurscollege, vergelijkbaar met een college van B en W van een Nederlandse gemeente, bestaat sinds een maand uit arbeiderspartij Frente Obero i Liberashon (FOL), vakbondspartij PLKP en de sociaal-democratische partij MAN. De PLKP werd eind mei uit het kabinet van premier Etienne Ys (PAR) gezet, na uitspraken over het ,,intelligente kolonialisme van Nederland''.