Arme kinderen aan de kip op FOL-vakantiekamp

De FOL van Antony Godett is de grootste politieke partij op Curaçao. De partij organiseert vakanties voor kinderen uit achterstandswijken.

Op het strand voor de Baya Beach Club kijken enkele Nederlandse toeristen verschrikt op als een kleine honderd Curaçaose kinderen joelend de zee inspringen. Ze nemen deel aan het vakantieplan van de politieke partij Frente Obrero i Liberashon (FOL), die de laatste dag van het jeugdprogramma bij het luxe toeristische resort doorbrengt.

Frente Obrero is de grootste politieke partij op Curaçao. Onder leiding van Anthony Godett won de arbeiderspartij in 2002 en 2003 met overmacht de verkiezingen voor het Antilliaanse parlement en het bestuur van Curaçao. FOL was daarna een klein jaar aan de macht, met Godetts zus Mirna als premier van de Nederlandse Antillen, omdat de FOL-leider zelf wegens fraude in een strafzaak was verwikkeld. Vorige maand kwam FOL opnieuw op het regeringspluche, dit keer staat het eilandsbestuur van Curaçao onder leiding van FOL.

Verschillende FOL-kopstukken, onder wie Godett, werden de afgelopen jaren veroordeeld wegens fraude en corruptie. Maar onder minderbedeelde Curaçaoënaars is de arbeiderspartij nog altijd erg populair. Bijna alle vijf- tot zestienjarige kinderen die zich hebben ingeschreven voor het vakantieplan, wonen in achterstandswijken. ,,Bijna de helft van deze kinderen heeft niemand die thuis op ze let'', zegt Juniël Carolina, organisator en eilandraadslid, een functie vergelijkbaar met een Nederlands gemeenteraadslid.

Hij is bezig met het aansteken van de barbecue. Rond het middaguur krijgen de kinderen kip, macaroni en brood. Volgens Carolina, tevens voorzitter van de jeugdvleugel van FOL, kost het vakantieplan jaarlijks ruim 3.400 euro. Het inschrijfgeld is 11 euro per persoon, de overige kosten worden betaald door sponsors en uit opbrengsten van door de partij georganiseerde barbecues en car washes. ,,Op die manier krijgen deze kinderen ook een vakantie. Naast het strand bezoeken we ook historische plekken, lokale bedrijven en industriële zones.''

FOL wil de jongeren doordringen met kennis over de Curaçaose cultuur, zegt Carolina. ,,Maar we praten ook met ze over politiek. Dan vertellen we over het Antilliaanse parlement en de eilandsraad, wie de gezaghebber en gedeputeerden zijn (vergelijkbaar met burgemeester en wethouders in Nederland - red), het gaat niet alleen maar over onze partij.''

Op het strand spelen jongens voetbal, de nichtjes Sarviensa Felisia (10) en Nayviença Cristina (12) eten aan de zijlijn half gesmolten chocoladekoekjes. Ze vinden het FOL-vakantieplan vooral leuk, omdat ze zelf mochten beslissen over de activiteiten. ,,FOL haalt meer stemmen dan de andere partijen, en die hebben geen vakantieplan'', weet hun 11-jarige vriendinnetje Junissa Mercera. Darvieny Suarez (12) vindt het FOL-vakantieplan betaalbaar, bovendien is het eten goed. ,,Ergens anders krijg je alleen maar droge rijst en water. En bij Frente doen ze dingen samen, dat vind ik goed'', zegt Darvieny.

Na de lunch lopen de kinderen naar het verderop gelegen Fort Beekenburg, waar ze uitleg krijgen over de veldslag die lokale held Pedro Luis Brion er in 1805 leverde tegen de aanvallende Engelsen. Ruben kent het verhaal, het is de tweede keer dat hij deelneemt aan het FOL-vakantieplan. ,,Normaal zit ik liever thuis achter mijn computer'', zegt de 16-jarige terwijl hij de schoenveter van een jonge deelneemster vastmaakt, ,,maar hier leer ik jongens uit andere wijken kennen, dat is leuk.''

Ruben is ingeschreven door zijn moeder, een fervent FOL-aanhangster. Zelf weet hij nog niet of hij, als hij op zijn achttiende het stemrecht krijgt, ook voor de oranje partij kiest. ,,Ik wil daar heel goed over nadenken. Je moet dan echt goed naar alle partijen luisteren en nagaan waar iedereen voor staat, want dat is niet altijd wat het lijkt.''

In zee zwemmen de FOL-kinderen rond een drijvende trampoline. Het is dé attractie van de Baya Beach Club, maar niemand mag erop zonder te betalen. Als een paar stoere jongens er omheen blijven zwemmen, terwijl de trampoline net is verhuurd aan een Hollandse vader en zijn drie kinderen, ontstaat er een schreeuwsessie. De verhuurder van de attractie maant de jongens uit het water te komen, maar zij zwemmen stoïcijns door. Op de strandbedjes kruipen Nederlandse toeristen dieper achter hun tijdschriften.

    • Miriam Sluis