`AFM doet aangifte tegen ING'

Beursautoriteit AFM heeft bij het OM aangifte gedaan over mogelijke malversaties bij de uitgifte van een obligatielening bij bank- en verzekeringsconcern ING. Dat meldde Het Financieele Dagblad zaterdag.

De krant baseert zich op anonieme bronnen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) noch het openbaar ministerie in Den Haag wil het bericht bevestigen. ,,Wij doen geen mededelingen over individuele lopende onderzoeken'', zegt een woordvoerster van AFM. ING laat bij monde van een woordvoerder weten van het OM ,,geen informatie'' te hebben ontvangen over een aangifte.

De aangifte zou draaien om het onderzoek rond de uitgifte van een eeuwigdurende achtergestelde lening, die ING Bank in december vorig jaar zelf bekendmaakte. Over de uitgifte van deze zogeheten ING Perpetuals III, waarbij in mei 2004 1 miljard euro werd opgehaald, zouden vermogensbeheerders van de bank klanten hebben geïnformeerd nog voordat de uitgifte officieel bekend werd.

,,Enkele tientallen medewerkers'', zei ING in december, zouden zich niet aan het verplichte embargo gehouden hebben om er niet over te spreken en de gedragsregels hebben geschonden. Daarnaast zouden medewerkers en klanten in aanloop naar de uitgifte van Perpetuals III mogelijk ongeoorloofd hebben gehandeld in de eerdere obligatie-emissie Perpetuals II. ING deed intern onderzoek naar de gang van zaken en meldde eind december aan AFM dat er ,,incidenten'' hadden plaatsgevonden rond de uitgifte van de bewuste obligaties.

Een betrokkene die niet met zijn naam in de krant wil, meldt dat de onregelmatigheden plaatsvonden op de verschillende regiokantoren van ING Private Banking (Vermogensbeheer). ,,Verschillende medewerkers hadden van tevoren klanten gebeld om de nieuwe obligatie-emissie aan te kondigen. Omdat men een grote toeloop zei te verwachten lieten zij veel klanten extra intekenen. Er was een enorme concurrentie tussen de verschillende regio's onderling.''

Na het interne onderzoek door ING zijn ongeveer twintig mensen berispt, waarvan drie ,,ernstig'', aldus de woordvoerder. Daarvan heeft ING de AFM op de hoogte gebracht. Er zijn door de affaire geen medewerkers ontslagen of op non-actief gesteld.

De woordvoerder van ING bevestigt dat de AFM dit voorjaar een onderzoek startte naar de informatieoverdracht, de besluitvormingsprocedures en de rapportagelijnen tussen het hoofdkantoor van ING en de verschillende bedrijfsonderdelen. In de afgelopen maanden kwamen verschillende affaires bij ING-dochters aan het licht, onder meer bij de Postbank en Nationale Nederlanden. Vorige week kwam een rel rond een marketingdirecteur van ING Bank in de media.