7 miljard euro rood op betaalrekeningen

Nederlandse huishoudens staan bijna 7 miljard euro rood op hun gezamenlijke betaalrekeningen. Dat is 12 procent meer dan eind juni vorig jaar, maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend. Het aantal van 2,7 miljoen huishoudens met een negatief saldo op hun betaalrekening bleef onveranderd.

De `roodstaanders' hebben op de betaalrekening gemiddeld een negatief saldo van 2.500 euro. ,,Een flink bedrag'', zegt econoom M. Vergeer van het CBS. Terwijl het bedrag aan persoonlijke leningen, zo'n 17 miljard, constant blijft, is het negatieve saldo op betaalrekeningen toegenomen met 12 procent. ,,Rood staan op de betaalrekening is een gemakkelijke vorm van kredietverlening, er zijn geen ingewikkelde voorwaarden zoals bij andere kredietverstrekkingen.''

Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) hadden mensen dit jaar ook minder te besteden: de koopkracht nam af terwijl de vaste lasten stegen. ,,Mensen moeten even wennen als ze minder te besteden hebben, dan schiet je snel over de grens heen'', zegt een woordvoerster van het Nibud.

Omdat steeds meer consumenten elektronisch betalen, verliezen ze het overzicht op hun financiële situatie, aldus het Nibud: ,,Door de pasjescultuur heb je niet meer een tastbaar bedrag in de portemonnee. Zo is het moeilijk om grenzen te stellen, om streng te zijn voor jezelf.''