Zelfmoordaanslag in Brits jeugdboek

De zelfmoordaanslag heeft in Groot-Brittannië dit jaar op alle niveaus zijn intrede gedaan. Niet alleen bedienen radicale jonge moslims zich er op bloedige wijze van, ook in Checkmate (`Schaakmat'), het nieuwste boek van de kinderboekenschrijfster Malorie Blackman, staat de hoofdfiguur op het punt er een te plegen.

De 15-jarige Callie Rose, die samen met andere familieleden is gewikkeld in een verbitterde strijd tussen twee groepen, wordt er door een oom toe aangezet de leider van de bende van de Crosses via een zelfmoordaanslag uit te schakelen. Het geheel is nog dramatischer dan het op het eerste gezicht lijkt, want haar doelwit is niet alleen bendeleider maar ook nog leider van de oppositie in het parlement en haar eigen grootvader.

Blackman beschrijft in Checkmate hoe Callie de explosieven van haar oom in ontvangst neemt en meeneemt naar een hotelkamer. ,,Ik hield de Dood in mijn handen'', zegt Callie. ,,Het was een gek gevoel. Een soort kalme, weloverwogen onrust.''

Uiteindelijk loopt alles goed af en hoeft Callie haar ijzingwekkende missie niet uit te voeren. Door allerlei ingewikkelde familie-intriges ziet haar grootvader zich genoopt af te treden en doet hij plotseling niet meer ter zake. Callie heeft een goed gesprek met haar moeder en het boek eindigt on a happy note.

Evenals vorige tienerboeken van Blackman, die al verscheidene prijzen won, is ook Checkmate een groot commercieel succes. Na de nieuwe Harry Potter is het op het ogenblik het best verkopende Britse kinderboek.

Toen Blackman haar boek schreef kon ze er nog niet bevroeden dat kort daarop zelfmoordaanslagen in Groot-Brittannië realiteit zouden worden. Evenals in haar vorige boeken gaat ze uitgebreid in op de strijd tussen Noughts and Crosses (de Engelse uitdrukking voor `boter, kaas en eieren'). Blackman, zelf zwart en van Afrikaanse afkomst, doorbreekt de oude cliché's: de bendeleden van de Noughts zijn blank en onderdrukt, die van Crosses zijn zwart en dominerend.

Evenals J.K. Rowling, de auteur van de Harry Potter-reeks, is Blackman niet bang de kinderen mee te voeren naar nieuwe terreinen. ,,Fictie voor jonge lezers is de laatste decennia zeker harder en gedurfder geworden en doorbreekt taboes en verlegt de grenzen met een moed en zelfvertrouwen als nooit tevoren'', schrijft het dagblad The Independent deze week naar aanleiding van Checkmate. De huidige generatie kinderboekenschrijvers heeft de tijd van onschuldige kinderboeken ver achter zich gelaten, concludeert de krant.