WAAR DE PLAAT OVER PRAAT

De schok over het familiedrama in Tolbert is voelbaar tot op De Krabbeplaat:

A. BOERTJE uit Rozenburg, uitbater van het watersportcentrum bij de Krabbeplaat: ,,Hulpverleningsinstanties hebben zitten slapen. Ze waren gewaarschuwd, maar grepen niet in. Dat is een tendens, Nederland is veel te bureaucratisch. Dat merk ik elke dag als ondernemer. Maar ook in het tehuis van mijn 94-jarige moeder gaat van alles mis. Verpleegsters genoeg, maar ze werken vooral langs elkaar heen.''

MEVR. LUCAS uit Vlaardingen, Veld Rood: ,,Ik schrok heel erg. Tót ik hoorde dat de hulpverleners waren gewaarschuwd, toen kreeg ik iets laconieks. Het is ons schuifsysteem, in dit land wijst iedereen altijd naar elkaar. Snel ingrijpen, dat gebeurt toch niet? Ik vind het ook krom. Asielzoekers worden op handen gedragen, maar zo'n gezin wordt aan zijn lot overgelaten.''

COK BAX uit Schiedam, Edelveld: ,,Hoe komt iemand tot zo'n daad? Ik begrijp dat mensen gebelgd zijn, omdat voor die man was gewaarschuwd. Maar er komen dagelijks waarschijnlijk honderden waarschuwingen binnen. Hulpverleners kunnen niet overal direct op afgaan. Dit soort zaken herhaalt zich vaak, net als met kinderen die op scholen om zich heen schieten. Alsof mensen aangestoken worden.''

Op www.nrc.nl/krabbeplaat staan meer foto's van De Krabbeplaat