Voetgangers opgelet!

Het probleem

Jaar in jaar uit sneuvelen met name toeristen door uit het niets opdoemende, fluisterstille trams. En ook sneltrams in de buitenwijken vergen slachtoffers onder argeloze buurtbewoners. De vervoersbedrijven staan voor een raadsel. De rails als voorbode van aanrollend gevaar kan men toch moeilijk over het hoofd zien, zo redeneert men daar. Onderzoek naar ongelukken in het autoverkeer heeft aangetoond dat opvallendheid een belangrijke rol speelt waarbij witte auto's het gevaarlijkst bleken, en gele het minst.

Dat komt door het ontbreken van voldoende contrast tussen voertuig en achtergrond. Een voertuig laat zich niet zo goed onderscheiden tegen een grijze of lichtblauwe hemel of een bonte winkelstraat. Hoe ouder we worden hoe meer we behoefte hebben aan contrast en met 'oud' rekent men in de wetenschap al vanaf veertig.

Als resultaat van dit onderzoek werden witte ambulances en groene treinstellen geel geschilderd, en buiten Nederland ziet men ook steeds meer gele brandweerauto's uitrukken. De vraag is dus waarom de exploitanten van trams en bussen menen dat deze regel niet voor hun rollend materieel zou gelden. Wel kregen op verzoek van slechtzienden de deuren een afwijkende kleur. Bekend is dat er uit deze groep ook wel eens per ongeluk iemand tussen twee gekoppelde rijtuigen van een tram of metro tuimelt, omdat men dit gat voor een deuropening hield.

De oplossing

Een bezoek aan Engeland per Eurostar - de Engelse hogesnelheidstrein tussen Engeland en het vaste land - leert dat de oplossing al geruime tijd voor het naäpen ligt. De knalgeel geschilderde treinkoppen springen je op grote afstand vrolijk uit het landschap tegemoet. Met de winterschilder al weer in aantocht, moet dit karwei toch nog voor het volgend toeristenseizoen in alle Nederlandse tramsteden geklaard zijn.

Tegelijkertijd kunnen de soms rode deuren groen of blauw geschilderd worden, omdat rood beter gereserveerd kan blijven tot alles wat met brandbestrijding en afwending van ander gevaar te maken heeft zoals brandblussers, slanghaspels en noodremmen. Zelf vinden we zo'n gele kop ook wel cool, voor een tram tenminste.

Zie www.nrc.nl voor alle reparaties uit Mijks repairshop