Vliegtuig landde mogelijk te ver

Het vliegtuig dat dinsdag op de luchthaven van Toronto van de landingsbaan raakte en in brand vloog, is waarschijnlijk te ver op de landingsbaan aan de grond gekomen. Dat heeft het hoofd van de onderzoekscommissie van de Canadese raad voor Verkeersveiligheid gisteren bekendgemaakt.

Alle 309 inzittenden van het uit Parijs afkomstige Air France-toestel konden dinsdag bij het ongeluk het vliegtuig verlaten voordat het toestel uitbrandde. Het toestel landde in noodweer op de internationale luchthaven Pearson, en kon om nog onbekende redenen de landing niet goed afronden. Het kwam in een greppel 200 meter voorbij de landingsbaan terecht en vloog in brand.

Direct na het ongeluk uitte Air France het vermoeden dat de bliksem in het vliegtuig was geslagen. Vlak voor het toestel de grond raakte viel de elektriciteit in de cabine uit. Op het vliegveld was ten tijde van de landing een onweerswaarschuwing van kracht. Toestellen konden wel landen, maar het grondpersoneel mocht niet naderen, uit gevaar voor blikseminslag.

Getuigen die ten tijde van het ongeluk langs het vliegveld naar het vliegverkeer stonden te kijken, verklaarden dat de Airbus A340-300 – met een lengte van 63 meter een van de grootste commerciële vliegtuigtypen – pas halverwege de landingsbaan aan de grond kwam. Onderzoeksleider Real Levasseur zei gisteren die aanwijzingen grondig te onderzoeken: ,,De informatie die ik heb is dat het vliegtuig verder dan normaal landde, of verder dan gebruikelijk voor dit type vliegtuig''. Ook zei hij dat er tot nu toe geen aanwijzingen voor blikseminslag zijn.

Het is nog onduidelijk of het vliegtuig vóór het einde van de baan tot stilstand had kunnen komen, als het inderdaad pas landde op de plaats die getuigen aanwijzen. Dat is afhankelijk van weersomstandigheden, de onderhoudsstaat van de baan en de hoeveelheid water op het oppervlak.

De woensdag gevonden zwarte dozen blijken in uitstekende staat te zijn. De recorders met vluchtgegevens zullen meer duidelijkheid moeten bieden over de toedracht van het ongeluk.