Verdachte voor civiele rechtbank

De Nederlands-Irakese verdachte van terrorisme Wesam al D. zal bij uitlevering aan de Verenigde Staten voor een civiele rechtbank in Washington berecht worden. Dat meldde het actualiteitenprogramma NOVA gisteravond.

Wesam al D. werd in mei gearresteerd in zijn woonplaats Amersfoort op verdenking van het voorbereiden van terroristische activiteiten in Irak. In zijn woning werden video-opnamen gevonden van een reis naar Irak in oktober 2003, waarbij Wesam al D. zich door de Mujahedeen (islamitische strijders) laat uitleggen hoe zij met zelfgemaakte op afstand bediende bommen Amerikaanse legerconvooien opblazen.

De Amerikaanse autoriteiten vroegen begin vorige week om de uitlevering van Al D. In een persbericht van het Amerikaanse ministerie van Justitie staat dat de maximale straf die Al D. kan krijgen levenslang is. Daarmee is de kou uit de lucht voor uitlevering, want Nederland levert geen verdachten uit als zij het risico lopen de doodstraf te krijgen.

Het televisieprogramma Netwerk zond gisteravond fragmenten van de in beslag genomen video-opnamen van Al D. uit. Volgens zijn advocaat Victor Koppe maken de beelden duidelijk dat Al D. journalistieke motieven had bij het maken van de film en niet zelf tot de strijders behoorde. Volgens een verklaring van Al D. zelf werd hij gedwongen de opnamen te maken nadat hij ontvoerd was door de verzetsgroep.

Nova liet ook een niet eerder uitgezonden interview zien van Al D. met de Canadese journaliste Katerine Brisebois. Daarin is hij te zien met verband om zijn hoofd en handen. Hij verklaart zichzelf in brand te hebben willen steken tijdens een vredesdemonstratie op 22 maart 2003 in Amsterdam, omdat hij solidair is met zijn landgenoten die sterven door de oorlog in Irak. Volgens vrienden en familieleden van Al D. was dit optreden echter een `grap', en raakte hij gewond bij het verbranden van de Amerikaanse vlag.