Televisie en Radio Voorkeur

DOCUMENTAIRE

Liefde gaat door de maag. Slot van een serie portret waarin mannen en vrouwen een gerecht bereiden dat verbonden is met herinneringen aan dierbare personen. Vanmiddag bereidt schrijfster van kookboeken Carla Kentgens worstenbroodjes die haar moeder altijd tijdens kerst maakte. Ned.1, 16.25-16.55u.

Zomergasten: Robbert Dijkgraaf. De natuurkundige Dijkgraaf (1960) is dat eigenlijk al vanaf zijn jeugd. Als 10-jarige las hij een boekje over de relativiteitstheorie en begreep het meteen. In de ideale tv-avond van Dijkgraaf komen o.a. Sponge Bob, wiskundige Andrew Wiles en de sketch Four Yorkshire Men, met onder anderen John Cleese voorbij. Ned.3, 20.30-23.35u.

The Quest For Dragons. Zie tv-vooraf. National Geographic, 21.00-22.00u.

KUNST & SPORT

Close-up: Matisse en Picasso. Herhaling van het portret uit 2003 over de vriendschap tussen Matisse en Picasso. Ooggetuigen, onder wie Picasso's vrouw en de kinderen van kinderen vertellen over deze temperamentvolle vriendschap. Ned.1, 18.30-19.30u.

Studio sport. Met o.a. een live verslag van het WK Atletiek in Helsinki en aandacht voor wielrennen: de Eneco Tour. Ned.2, 19.00-21.35u.

RTL Autosport. Impressie van het publieksevenement Monaco aan de Maas in Rotterdam met een parade van internationale raceauto's en coureurs uit de hoogst denkbare raceklassen. Hoogtepunt is de Formule 1-demonstratie van Christijan Albers, waarbij ook teamgenoot Robert Doornbos in actie komt in een tot de verbeelding sprekende Minardi. RTL5, 19.00-19.30u.

LEVENSBESCHOUWING

Kloosterserie kruispunt. Laatste aflevering een serie waarin presentator Leo Fijen met klooslerlingen praat. Vanavond een portret van de 45-jarige cisterciënzerin Theresa Brenninkmeijer in het Deense Jutland een tip geeft voor de sleutel tot het geluk. Ned.1, 22.10-22.55u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Vrije Geluiden. Laatste aflevering van dit seizoen behandelt de geschiedenis van het strijkkwartet (twee violen, altviool en cello) in Nederland. Met het Matangi Kwartet dat o.a. de wereldpremière speelt van een stuk van Julius Röntgen. Ook musicoloog Emile Wennekes die zich vanuit wetenschappelijk perspectief bezighoudt met de ontwikkeling van het strijkkwartet vanaf 1600. Ned.3, 11.00-12.00u.

Glamour. Nog vijf dames zijn er over in de strijd om reporter te worden bij het nieuwe lifestyle-blad Glamour. Na een schrijfopdracht over het vorstendom Monaco moet één reporter in spe het pand verlaten. RTL4, 23.00-23.30u.

FILM

Ikungut (Gisli Snaer Erlingsson, 2000, IJsland). Overweldigende sneeuw- en ijsvlaktes sieren jeugdfilm waarin verbeeldingskracht van 11-jarige domineeszoon beteugeld wordt. Ketnet, 11.05-12.30u.

Charlotte Gray (Gillian Armstrong, 2001, GB/Australië/Dld). Naïef oorlogsdrama maakt nog duidelijk onderscheid tussen goed en kwaad en is een monument voor de hoofdpersoon (Cate Blanchett), de Schotse tegenhangster van Hannie Schaft, verzetsheldin tegen wil en dank ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Net5, 20.30-22.50u. , onderbroken door reclame.

Roxanne (Fred Schepisi, 1987, VS). Eigentijdse, door hoofdrolspeler Steve Martin geschreven filmbewerking van Edmond Rostands drama uit 1897 vertoont weinig affiniteit met de romantische tragiek van het origineel. Van Pinocchio-neus voorziene brandweercommandant uit provinciestad schrijft uit naam van collega liefdesbrieven aan astronome Darryl Hannah, op wie hij zelf heimelijk verliefd is. Ned.1, 22.55-0.35u.

Baraka (Ron Fricke, 1992, VS). Cameraman en cutter van Koyaanisqatsi(1983) maakte een vergelijkbare documentaire die een guided meditation beoogt te zijn over de geografische, culturele en sociale diversiteit van de aarde. Keuze van zomergast Robbert Dijkgraaf. Ned.3, 23.35-1.10u.

Born on the Fourth of July (Oliver Stone, 1989, VS). Tweede deel van Stone's Vietnam-trilogie is gebaseerd op autobiografische roman van Ron Kovic, het verhaal van een patriottische, rechts georiënteerde marinier die in de rolstoel tot inkeer komt en zich tenslotte een fel tegenstander van de oorlog betoont. De heftigheid van Stone's woede over het gebrek aan verzorging van Amerika's gewonden maakt het epos wat primitief. Schitterende hoofdrol van Tom Cruise. BBC2, 23.30-1.45u.

Psycho (Alfred Hitchcock, 1960, VS). Beroemdste en meest geciteerde Hitchcockthriller heeft gewaagde structuur omdat hoofdrolspeelster Janet Leigh reeds op eenderde van de film wordt vermoord (in klassiek geworden douche-scène). De aandacht richt zich vervolgens op moteleigenaar Anthony Perkins en diens verkilde, dominante moeder. Canvas, 23.40-1.25u., zwart-wit.

RADIO

OVT. In het eerste uur aandacht voor de historicus Jacques Presser met Auke de Jong, Nanda van der zee, Philo Bregstein, historiograaf Klaas van Berkel, en columnist Jan Blokker. In het tweede uur een herhaling uit 1989 over de naoorlogse wederopbouw. In dit deel gaat het om het zedelijk verval van de jeugd. Radio 1, 10.00-12.00u.

Opium. Directeur van het museum Boijmans-Van Beuningen in Rotterdam Sjarel Ex vertelt o.a. over zijn plannen om van het museum een publieksmuseum te maken en zijn idee voor een reallife tv-programma uit het museum. Radio 1, 19.04-20.00u.

De ochtenden. Reportage uit Japan over de verwerking van het oorlogsverleden. Durven Japanners openlijk te praten over hun oorlogsmisdaden? Maandag, Radio 1, 10.04-11.00u.