Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

60 jaar na Hiroshima. Herdenkingsconcert van het Hiroshima Symphony Orchestra, het koor van burgers van Hiroshima en Nagasaki en het World Youth Orchestra naar aanleiding van het feit dat 60 jaar geleden de Amerikanen een atoombom op Hiroshima lieten vallen. Ook aandacht voor de vraag of het noodzakelijk was met een atoombom Japan tot overgave te dwingen en een reportage over de gevolgen van de aanval voor Japan. Nog steeds vallen er door de nucleaire straling slachtoffers. Behalve muziek ook gedichten en gesprekken met overlevenden. Ned.2, 12.00-13.50u.

Twee vandaag. Aandacht voor atoombom op de Japanse havenstad Hiroshima, 60 jaar geleden en op opbouw van de stad. Verder een reportage over de vrouwelijke bestuurders van de trams in de stad omdat veel mannen in de oorlog waren gesneuveld. Ned.2, 18.30-19.00u.

Nova. O.m. een reportage over beruchte wind- en waterhozen in Nederland. Ned.3, 22.10-22.35u.

PRAATPROGRAMMA

Spraakmakende zaken. Gesprek met de oud-voetballer van Go Ahead Eagles Niels Kokmeijer die op 17 december met een beentrap van Spartaan Rachid Bouaouzan genadeloos onderuit werd gehaald. Inmiddels heeft Kokmeijer vijf operaties achter de rug. Ook wordt er gediscussieerd over de vraag of de rechter de schuldige voor de trap moet straffen. De officier van justitie heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden en een taakstraf van 240 uur geëist. Op 10 augustus doet de rechter uitspraak. Ned.1, 20.30-21.15u.

AMUSEMENT

Mooi weer De Leeuw. Eerste aflevering van een serie live-programma's met gasten en entertainer Paul de Leeuw. Ned.3, 20.55-22.00u.

Andermans veren op boek bij... In deze vierde aflevering praat Paul Haenen over hilarische en ontroerende (cabaret)fragmenten van onder andere Koefnoen, Ramses Shaffy, Gerard Cox, Gerard Reve en Dominee Gremdaat. Gerard Reve.

NATUUR

Felderhof Kilimanjaro. Slot van een tweeluik over de natuur rondom de Kilimanjaro en de Great Rift Valley. In deze uitzending aandacht voor de zeldzame en nauwelijks bekende bergolifanten die zich schuilhouden op de hellingen van de Kilimanjaro die altijd bedekt is met een witte sneeuwkap. Ned.1, 19.00-20.00u.

FILM

Two If by Sea (Bill Bennett, 1996, VS). Sandra Bullock zou je lichtpuntje kunnen noemen van romantische komedie over voortvluchtig stel (Bullock en Denis Leary) dat een schilderij heeft gestolen. Net5, 21.00-22.45u.

.Liam (Stephen Frears, 2000, GB/Dld/Fr). Voor de BBC vervaardigde film portretteert, vanuit het perspectief van een 7-jarige zoon, de morele neergang van een werkloos rakende vader (Ian Hart) in het Liverpool van de jaren dertig. Boze humor. Ned.3, 22.35-0.08u.

.Donnie Darko (Richard Kelly, 2001, VS). Gelauwerd scenario- en regiedebuut van filmwonderkind Kelly (1975) is een liefdevolle horrorfilm over de existentiële verwarring van een jong volwassene (Jake Gyllenhaal) en behandelt ook nog eens thema's als het einde van de wereld, tijdreizen, noodlot en het vormgeven van je eigen lotsbestemming. Duistere bijrollen van Drew Barrymore (als lerares Engels) en 'antichrist' Patrick Swayze. BBC2, 22.35-0.20u.

Fools Rush in (Andy Tennant, 1997, VS). Romantische komedie met scherpe randjes. One night stand van New-Yorks baasje Matthew Perry en de geheel andersgeaarde Mexicaanse fotografe Salma Hayek resulteert in een zwangerschap. Wat te doen? Ned.1, 23.40-1.25u.

.Rosemary's Baby (Roman Polanski, 1968, VS). Beroemde effectieve griezelthriller naar bestseller van Ira Levin. Mia Farrow is zwanger en verdenkt in toenemende mate haar echtgenoot John Cassavetes en andere mensen in haar omgeving van een duivelse samenzwering, om de geboorte van Satans kind voor te bereiden. Veronica, 0.05-2.35u.

Eline Vere (Harry Kümel, 1990, Ned./België). Door Jan Blokker geschreven verfilming van Louis Couperus' debuutroman uit 1889. Een gedragen ode aan een verlangen naar een dieper bestaan dan de negentiende-eeuwse Haagse society te bieden heeft. Mooie titelrol van de Zwitserse actrice Marianne Basler. Ook met Thom Hofmann, Mary Dresselhuys, Monique van de Ven. RTL4, 0.10-2.30u.

.Happiness (Todd Solondz, 1998, VS). Vijf overlappende liefdesverhalen over twaalf hoofdpersonen, onder wie een hijger, een romantica en een pedofiele therapeut, in de treurige ambiance van New Jersey en Florida. De klinische blik van regisseur Solondz biedt de kijkers weinig troost, maar wie eerlijk is, herkent de angst en de wanhoop die vaak aan leugenachtigheid en agressie ten grondslag liggen. BBC2, 0.20-2.30u.

RADIO

Opium. Gesprek met regisseur, acteur en toneelleider Hans Croiset over zijn plannen voor een nieuw op te zetten toneelgezelschap en zijn activiteiten voor het nieuwe seizoen. Croiset speelt de rol van koning Philips in Don Carlos en regisseert het stuk One flew over the cuckoo's nest. Radio 1, 19.04-20.00u.

Zomeravondconcert: Tristan und Isolde. Uitvoering van het Bayreuth Festival Koor en Orkest onder leiding van Eiji Oue van Wagners opera Tristan und Isolde. Met o.a. Robert Dean Smith als Tristan, Kwangchul Youn als koning Marke en Nina Stemme als Isolde. Radio 4, 19.02-24.00u.

Šimek 's nachts. Herhaling van een uitzending van tien jaar geleden van een gesprek met Ramses Shaffy. Shaffy reisde toen met de voorstelling De man van la Mancha door Nederland en België. Radio 1, 0.04-1.00u.