Slechte economen

Willem Buiter, lid van de Raad voor Economische Aangelegenheden (REA) beweert dat de naam van de economen te schande wordt gemaakt door economen die maar wat roepen (Zaterdag &cetera, 30 juli). Als voorbeeld hoe het wel moet geeft hij het recente advies van de REA dat de kabinetsbezuinigingen schadelijk zouden zijn in deze tijd van recessie. Helaas lijkt mij het REA advies typerend voor de moderne economische `kletspraat'. Het advies gaat compleet voorbij aan de vraag waar de overheid haar geld aan besteedt en stelt zo consumptieve bestedingen gelijk aan investeringen. Van economen voor wie dit verschil al boven de pet gaat verwacht ik niet veel goeds.

Overheidsinvesteringen zijn per definitie riskant: investeren gaat uit van onbewezen aannames over de toekomst. En zelfs als ze wel succesvol zijn is het vaak heel moeilijk om een rendement te meten omdat de rol van de overheid is vooral ondersteunend is. Om die redenen mijden economen overheidsinvesteringen als de pest. Helaas maken ze hiermee hun publicaties volkomen betekenisloos.

Het is geen toeval dat het kabinet het advies van de REA negeert. Hun advies bevindt zich op zo'n niveau van abstractie dat de vraag hoeveel engelen er op de punt van een speld passen mij meer relevant lijkt.

    • Wim Roffel Leiden