Rusland herinnerd aan drama Koersk

De Russische marineautoriteiten hebben de Verenigde Staten, Japan en Groot-Brittannië om assistentie gevraagd bij het redden van de zeven bemanningsleden van een gestrande minionderzeeboot. Het onderzeebootje van de Priz-klasse raakte donderdag op bijna tweehonderd meter diepte voor de kust van Kamtsjatka in het Russische Verre Oosten verstrikt in een kabel, waarschijnlijk van een verloren visnet.

Afgelopen nacht waren er tegenstrijdige Russische berichten over de reddingsactie. Een Russische militair zei dat de onderzeeër een kilometer was versleept, maar dat werd niet bevestigd.

De Amerikaanse marine heeft een Super Scorpio onderwaterrobot van de vlootbasis in San Diego naar de Russische marinehaven Petropavlovsk gevlogen. Ook een Brits vrachtvliegtuig heeft reddingsmateriaal overgebracht. Eerder hadden al Japanse schepen met dergelijke apparatuur koers gezet naar de plek des onheils, maar die worden daar pas begin volgende week verwacht.

Het is opmerkelijk dat Rusland zo snel buitenlandse hulp heeft inroepen. Nadat de Russische kernonderzeeër Koersk, op 12 augustus vijf jaar geleden, in de Barentszee met 118 man aan boord was verongelukt, meldden de autoriteiten aanvankelijk dat slechts sprake was van een kleine technische storing en dat hulp niet nodig was. Later gaven ze ,,een buitenlandse onderzeeboot'' de schuld van de ramp, die was veroorzaakt door de ontploffing van de meegevoerde torpedo's.

De Russische marine probeerde de bemanning van de Koersk met precies zo'n Priz-onderzeeër te redden. De titanium reddingsonderzeeboot kan in theorie per keer twintig bemanningsleden evacueren, vanaf een kilometer diepte. Daartoe laat de onderzeeër zich met een metalen `schort' bovenop een speciaal ontsnappingsluik zakken. Wanneer het water tussen de reddingsboot en de gestrande onderzeeër eenmaal is weggepompt, kunnen luiken worden geopend en de opvarenden overstappen. De poging vijf jaar terug faalde.

Uiteindelijk, weken later, slaagden Noorse duikers erin om een luik in de romp van de Koersk te openen. Ze troffen daar slechts lijken aan.

Vannacht was het de vraag of de hulp deze keer wel op tijd komt. De Russische kolonel Igor Dygalo zei vrijdagmiddag dat er genoeg lucht was voor een etmaal. Dit soort onderzeebootjes heeft normaal een reservevoorraad zuurstof van een paar dagen aan boord en beschikt daarnaast over filters, zogeheten scrubbers, die voorkomen dat het uitgeademde koolstofdioxide een toxische concentratie bereikt.

De hoop is nu gevestigd op de `Super Scorpio' die de stalen kabel moet doorknippen waarmee het bootje vast zit. Maar ook als de robot daarin slaagt, moet de Priz nog naar boven zien te komen. Het is de vraag of de batterijen van de onderzeeboot voldoende stroom kunnen leveren om het oppervlak op eigen kracht te bereiken. Zo niet, dan zal de reddingsonderzeeër omhoog moeten worden getakeld. En dat kost tijd.

Intussen proberen Russische schepen de kabel waarin de Priz verstrikt is geraakt met behulp van ankers los te trekken.

    • Menno Steketee