PAALZITTEN VALT HELAAS IN HET WATER

Regen, wind, en kou hebben jammer genoeg een voortijdig einde gemaakt aan het paalzitten, het grote zomerevenement op De Krabbeplaat. Zondag om 7.30 uur werden de laatste vijf dappere deelnemers van de palen gehaald in de stromende regen. Ze hadden de 40 uur dan wel niet gehaald, maar wel 35,5 uur gezeten!

Het contrast met vrijdagavond kon niet groter zijn. Toen werden 43 opgewekte jongens en meisjes met het voetveertje van A. Boertje onder luid applaus het haventje binnengevaren. De jongelui namen hun paal in, de muziek begon te schallen, bier en koffie vloeiden rijkelijk en de eerste medewerker raakte te water (Piet van Leeuwen, wie anders!)

De 14-jarige Donny van Oijen, vorig jaar nog een van de volhouders, had er na een uur al geen zin meer in. Velen volgden zijn voorbeeld, na een nacht vol hoosbuien zaten er nog maar negentien. Gelukkig begon op zaterdag de zon te schijnen en stroomde het sponsorgeld binnen (in totaal zo'n 3.000 euro, de hoogste opbrengst voor een deelnemer was ongeveer 250 euro), niet in het minst door de enthousiaste presentatie die ook dit jaar in handen was van Rinus Nijland.

In de nacht sloeg het weer weer om, zodat de organisatie zich zondagochtend vroeg genoodzaakt zag een eind te maken aan het festijn. ,,Heel jammer, maar het was niet leuk meer. Er komt niemand meer kijken en de kinderen konden alleen maar ziek worden'', aldus een communiqué van de jury.

Aan de voorbereiding van de jongelui kan het niet gelegen hebben. Ze klommen

allemaal met een goed gevulde boodschappentas op hun paal. Snoep, kleurboeken, leesboeken, puzzelboeken, drinken, dikke sokken, een extra trui, tennisballen, een schepnet (om de bal weer uit het water te halen), een tandenborstel en een paraplu waren de meest voorkomende onmisbare paalzitattributen.

Paalzitten. Aantal deelnemers: 43 (12 t/m 22 jr.)

JUNIOREN (t/m 15 jaar) 1. Nicole van Koppen (13 jaar), Wendy Meesters (15): 35,5 uur (*); 2. Dion Aussems (12): 27,5 uur; 3. Keoma Schuitemaker (13): 25 uur.

SENIOREN (vanaf 16 jaar) 1. Sammy Nijland (17 jaar), Wesley Klaui (19), Patrick Vuik (20): 35,5 uur (*); 2. Mike van Beek (16): 33 uur; 3. Meryem Ulkened (22): 32 uur.

(*) Door het slechte weer heeft de leiding besloten het evenement op zondagmorgen 7.30 uur af te blazen.