Olieprijs bereikt nieuwe recordhoogte

De olieprijs heeft gisteravond een nieuwe recordhoogte bereikt na goede cijfers over de Amerikaanse economie. Marktpartijen gaan er van uit dat een aantrekkende economie in de Verenigde Staten voor een grotere vraag naar olie zorgt. Dat zou volgens analisten nog meer druk zetten op de olieproducerende landen om de vraag naar olie bij te benen.

In Londen bereikte het termijncontract voor september een niveau van 61,07 dollar per vat Brent-olie. Een vat Amerikaanse olie bereikte op de beurs van New York een prijs van 62,31 dollar. De olieprijs staat inmiddels ruwweg 40 procent hoger dan een jaar geleden.

Raffinaderijen, die de ruwe olie verwerken, draaien vrijwel op volle kracht, met name in de Verenigde Staten. De productie van dieselolie is in de VS sterk gestegen om aan de vraag te voldoen. De productie van 3,3 miljoen vaten per dag is de hoogste sinds 1993.

Wereldwijd stijgt de vraag naar olie dit jaar met 1,9 procent naar 84 miljoen vaten per dag, zo verwacht het Internationale Energie Agentschap (IEA). De groei wordt naast de VS vooral gedreven door China en India. Volgend jaar verwacht het agentschap een nog hogere mondiale groei.

Door de krimpende marge tussen vraag en aanbod is de oliemarkt volgens analisten steeds gevoeliger voor incidenten die de productie of verwerking van olie verstoren. Dit jaar hebben tot nu toe twee orkanen en één tropische storm de productie van olie in de Golf van Mexico vertraagd of de raffinage van olie in deze omgeving tijdelijk onderbroken. Het orkaanseizoen moet in deze regio nog beginnen.