Kogel en discus keren terug naar Olympia

De Griekse stad Olympia, waar in de oudheid de Olympische Spelen werden gehouden, is vanaf 2006 jaarlijks de gastheer van een mondiaal atletiektoernooi. Dat heeft voorzitter Rogge van het internationaal olympisch comité (IOC) gisteren in Helsinki bekendgemaakt.

In Olympia, in het noordwesten van het schiereiland Peleponnesos, staan volgens een woordvoerder van de internationale atletiekfederatie IAAF bij het nieuwe, jaarlijkse evenement alleen de onderdelen kogelstoten, discuswerpen en kogelslingeren op het programma. Andere wedstrijden zijn niet mogelijk, vanwege de kans op beschadiging van de beschermde natuur in Olympia. Daar streden vorig jaar de kogelstoters om de olympische titel, tijdens de Spelen van 2004 in Athene.

De Nederlandse atleet Rutger Smith is blij met het initiatief van de IAAF. Hij beklaagde zich wel eens over de magere (internationale) aandacht voor zijn disciplines. Smith is een van de weinige atleten die kogelstoten met discuswerpen combineren. ,,Mooi dat die wedstrijd er komt in Olympia. Onze discplines kunnen wel wat extra aandacht gebruiken'', zei Smits gisteren in Helsinki waar vandaag de wereldkampioenschappen atletiek beginnen.

Smith bewaart slechte herinneringen aan de Olympia. Vorig jaar wist hij bij de Olympische Spelen in de historische stad niet de eindstrijd bij het kogelstoten te bereiken. ,,Maar het blijft een bijzondere plaats.''

Smith had bij de WK in Helsinki graag zijn favoriete disciplines gecombineerd. Dat is onmogelijk door de programmering; de kwalificatie met de kogel vindt vanmorgen plaats en de finale is vanavond gepland. Mocht Smith de eindstrijd bereiken, dan kan hij het discuswerpen vergeten. De kwalificatie van die discipline vindt kort voor de finale van het kogelstoten plaats.

Volgens Smith en de Nederlandse ateltiekbond (KNAU) is de programmering belachelijk. Smith is overigens wel ingeschreven voor beide onderdelen, alleen zal de KNAU hem terugtrekken voor de discus als hij de finale van het kogelstoten bereikt.