Jongerenkrant Peper voor lezers met weinig tijd

Uitgever Wegener lanceert volgende maand een multimediale jongerenkrant in Eindhoven. Peper bestaat uit een interactieve website, dating- en sms-diensten en een regionale weekkrant.

Nederlandse dagbladen hebben moeite jonge lezers vast te houden. Maar Peper lijkt weinig op een traditioneel dagblad, vindt uitgever Tialde Postma. ,,We mikken op een doelgroep van 25 tot 35 jaar en die mensen hebben doordeweeks geen tijd om na hun werk nog eens de krant te lezen.'' Dagelijks nieuws is te lezen op de website en de papieren editie van Peper verschijnt eenmaal per week, net voor het weekend. ,,Dan is er een duidelijk leefmoment'', aldus Postma.

Peper gaat veel regionaal nieuws bieden, belooft de uitgever: ,,Eindhoven is de vijfde stad van Nederland. Misschien niet de mooiste stad, maar er gebeurt hier wel veel op cultureel gebied en in de underground.'' De vier Peper-journalisten werken in het gebouw van het Eindhovens Dagblad, maar de inhoud van de jongerenkrant staat los van die krant.

Peper, een knipoog naar het Engelse newspaper, besteedt veel aandacht aan cultuur en entertainment. Ook politiek nieuws komt aan bod, ,,maar alleen als het voor de jongere doelgroep interessant is. Bijvoorbeeld als de sluitingstijden voor de horeca veranderen, of er een hippe stadsbuurt wordt uitgebreid'', zegt Postma. Ook het taalgebruik van Peper is anders dan een normale regionale krant. ,,Directer en duidelijker, maar wel serieus. Onze doelgroep is geen watskeburt-publiek.''

Afgezien van de wekelijkse papieren editie, veertig pagina's dik en iets groter dan een A-viertje, is Peper voornamelijk een online medium. Op de website kunnen lezers terecht om hun persoonlijke foto's en verhalen te publiceren en te discussiëren. Een sms-dienst stuurt het laatste nieuws naar de mobiele telefoon en voor single Eindhovenaren biedt Peper bovendien een datingservice.

Uitgever Wegener maakte in de jaren negentig ook al een jongerenkrant, Primeur. Die was bedoeld voor 12- tot 16-jarige lezers. Primeur stopte in 1998. Mocht Peper een succes worden, dan is Nijmegen de volgende stad waar de jongerenkrant zal gaan verschijnen.