Italiaanse dagprijzen in de Ronde van de Benelux

De Italiaan Simone Cadamuro heeft gisteren de tweede etappe van de Ronde van de Benelux gewonnen. De wielrenner van de ploeg Domina Vacanze sprintte na 178,5 kilometer tussen Geldrop en Sittard naar de winst, nadat hij zijn gedemarreerde landgenoot Manuel Quinziato in de laatste meters had achterhaald. Die finishte in de Limburgse finishplaats als vierde.

De Italiaan Marco Zanotti eindigde als tweede voor zijn landgenoot Enrico Gasparotto. Stefan van Dijk was de beste Nederlander op de vijfde plaats. Zijn landgenoot Max van Heeswijk, die donderdag de eerste etappe van de Ronde van de Benelux had gewonnen, bleef drager van de leiderstrui.

De derde etappe begint vandaag in de Limburgse heuvels zonder de Italiaan Alessandro Petacchi. De sprinter van Fassa Bortolo stapte gisteren in de straten van Sittard nog voor de finish af. Hij klaagde over vermoeidheid en hij had naar zijn zeggen last van de pink die hij afgelopen zondag in Hamburg brak bij een val in de Duitse wielerklassieker HEW Cyclassics.

De Nederlandse favoriet Erik Dekker verloor donderdag door een fout vier kostbare seconden in de strijd om de eindzege. Gisteren pakte de kopman van Rabobank vijf seconden terug op de concurrentie. Dekker bemoeide zich in de tweede etappe met enkele tussensprints, waarin hij de seconden bijeen sprokkelde. In het algemeen klassement steeg de routinier naar de 25ste plaats, op 21 seconden van leider en landgenoot Van Heeswijk.

Donderdag, aan het einde van de eerste etappe, behoorde Dekker net als zijn naam- en ploeggenoot Thomas Dekker (die zelfs acht seconden verloor) tot het groepje favorieten voor de eindzege dat in de slotfase in de verkeerde delen van het verbrokkelde peloton geraakte. ,,Dat was een fout van Erik'', erkende zijn ploegleider Adri van Houwelingen gisteren. ,,Hij ging op zeshonderd meter van de kop af en liet zich wegzakken in het peloton.''

De renners die een achterstand opliepen rekenden gezien de lastige omstandigheden op clementie van de jury, maar die was onverbiddelijk en telde de seconden mee. ,,En ik verwacht nog steeds dat deze ronde op seconden beslist gaat worden'', aldus Van Houwelingen.

De teambaas van Rabobank verwacht niet dat zijn ploeg na het komende weekeinde de macht zal grijpen in het algemeen klassement. Vandaag gaan de renners over een flink stuk parkoers van de Amstel Goldrace, terwijl morgen een stuk van het traject van Luik-Bastenaken-Luik op hen wacht. ,,Toch zijn de omstandigheden nu heel anders dan in april'', aldus Van Houwelingen. ,,Het gras is op veel plekken een halve meter hoog, aan de bomen zitten bladeren, er is dus veel minder wind.''

De weersvoorspellingen zijn niet goed, er wordt opnieuw regen verwacht. Van Houwelingen: ,,Mede daardoor zal het spectaculair wielrennen worden dit weekeinde, maar voor de echte beslissing in deze ronde moeten we in de tijdrit zijn.'' Deze rit tegen de klok is woensdag in Etten-Leur.