IOC wil mogelijk vier jaar dopestraf

Het internationaal olympisch comité (IOC) gaat de komende maanden met de 34 federaties van olympische zomersporten- en wintersporten discussiëren over een mogelijke verdubbeling van de straf van dopingzondaars. De uitsluiting van deelname zou van twee naar vier jaren moeten.

IOC-voorzitter Jacques Rogge verklaarde gisteren Helsinki, aan de vooravond van de wereldkampioenschappen atletiek, bereid te zijn zich binnen het IOC verder te oriënteren over de duur van de dopingstraffen. Op het congres van de internationale atletiekfederatie IAAF werd afgelopen week het voorstel aangenomen om te kijken of het mogelijk is de straf voor dopegebruikers in de atletieksport te verdubbelen.

Rogge verklaarde tijdens zijn bezoek aan de Finse hoofdstad Helsinki eerst de andere olympische sporten – 27 zomertakken en zeven wintertakken – te willen benaderen om te kijken of er voldoende draagvlak voor het voorstel is.

,,Het IOC volgt de algemene mening. Is die voor verdubbeling dan zal de sportwereld opnieuw in conclaaf moeten met alle regeringen. De wetgeving is nog niet zo lang geleden allemaal aangepast aan de WADA-akkoorden'', aldus Rogge in Helsinki.

Het internationale antidopingbureau WADA heeft eerder onder auspiciën van het IOC een maximale straf van twee jaar laten vastleggen voor dopingzondaars. De IAAF kende jaren geleden al een straf van vier jaar voor atleten die de mondiale dopingregels in de sport met voeten hebben getreden. Die bepaling werd in 1997 aangepast naar twee jaar, nadat atleten steeds vaker voor de rechter hun straf met succes begonnen aan te vechten.

Rogge voelt helemaal niets voor levenslange uitsluitingen. Dat idee werd deze week aangehaald door de Amerikaanse atletiekfederatie, die vervolgens het voorstel weer introk nadat de IAAF had aangegeven te onderzoeken of een verdubbeling van de strafmaat mogelijk is.