Imagoschade?

Anky van Grunsven is in een Duits paardensportblad in verband gebracht met aan dierenmishandeling grenzende trainingsmethoden. Imagoschade voor het boegbeeld van de Nederlandse dressuursport?

George de Jong, directeur topsport Koninklijke Nederlandse hippische bond (KNHS): ,,Het imago van Anky én van de hele paardensport wordt beschadigd door dit soort insinuaties zonder onderbouwing. Het is een heel suggestief artikel waarin van alles wordt geroepen (zoals het gebruik van touwen en toedienen van stroomstoten tijdens trainingen, red.). Er wordt niet direct gezegd dat Anky dat doet, maar de suggestie wordt gewekt. Het is overigens breder dan Anky; ook andere ruiters worden verdacht gemaakt. Op zich goed dat er wordt gekeken naar trainingsmethoden en dat er discussie is over de vraag of een bepaalde trainingsstijl diervriendelijk is. Maar Anky is zich, net als de andere Nederlandse toppers, terdege bewust van haar verantwoordelijkheid voor het welzijn van de paarden. Ze is wereldtop en wordt door iedereen gevolgd. Anky is professioneel genoeg om te begrijpen welke consequenties dieronvriendelijke trainingsmethoden hebben voor het imago van de sport. Jaloezie speelt ook een rol. De Nederlandse dressuursport is de Duitsers (waren altijd dominant, red.) dicht genaderd. Dit verhaal kwam de Duitsers, net in de week van het EK in eigen land (waar Van Grunsven overtuigend de individuele titel won, red.), natuurlijk goed uit.''

Joop Alberda, voormalig technisch directeur sportkoepel NOC*NSF: ,,Dit doet me denken aan de Spelen van Sydney, toen in de Amerikaanse pers een smet werd geworpen op de prestaties van (meervoudig olympisch zwemkampioene, red.) Inge de Bruijn. Dat zou allemaal niet kunnen zonder doping. Anky heeft een enorme statuur en ze is ongenaakbaar in de dressuurwereld. Ze is een soort paardenfluisteraar. Zij en (echtgenoot en trainer, red.) Sjef Janssen kunnen iets met paarden wat anderen niet kunnen. Wat mij betreft lijdt Anky geen imagoschade. Verdachtmakingen waartegen je je moeilijk kunt verdedigen zijn altijd pijnlijk en belachelijk als er geen bewijs is. Dat zegt veel over die mensen, niets over Anky.''

Henk Nooren, oud-springruiter: ,,Beschuldigingen zonder bewijs zijn schadelijk voor de hele sport en voor het imago van Anky. Het is schandalig en laakbaar om iemand verdacht te maken die op zo'n eenzame hoogte staat in de dressuurwereld en een boegbeeld is van de Nederlandse paardensport. Laten die mensen die dit verhaal de wereld in hebben geholpen met bewijs komen of anders hun mond houden. Of het kwaad geschied is? Dat valt mee. Veel mensen die bij de paardensport zijn betrokken, twijfelen aan de geloofwaardigheid van deze verdachtmakingen en willen eerst bewijzen zien.''

Bert Rutten, bondscoach Nederlandse dressuurploeg tijdens de Spelen van Athene: ,,Deze verdachtmakingen zijn niet goed voor de paardensport en voor Anky. Als je zoiets beweert, moet je met bewijzen komen. Tijdens trainingen doen dressuurruiters niet iets heel anders dan in de ring tijdens wedstrijden. Ik zie niets vreemds als Anky in de ring bezig is. Maar ja, iedereen met succes krijgt kritiek. Kijk maar naar Lance Armstrong in het wielrennen (verdachtmakingen over doping, red.). Dat hoort bij het spel dat wordt gespeeld rond de wereldtop. Het is goed dat de discussie over dierenwelzijn wordt gevoerd, maar het is niet fair om één ruiter te beschuldigen en het toe te spitsen op Anky. Ik kan niet anders dan aannemen dat dierenwelzijn bij Anky hoog genoteerd staat.''

Johann Hinnemann, Duitse trainer van Nederlandse dressuurruiters Coby en Marlies van Baalen: ,,De discussie over dierenwelzijn en trainingsmethoden speelt al sinds Rembrandt, maar heeft tot niets geleid. Imagoschade door dit verhaal? Ik wil enkel zeggen dat ik zeer teleurgesteld ben door de aard van het verhaal en het tijdstip van publicatie (tijdens het EK dressuur in het Duitse Hagen, red.). Daarvoor schaam ik me. Buitenlandse gasten verdienen het gewoon niet om zo behandeld te worden.''

    • Pieter de Vries