Hornbach moet het zelf doen

Doe-het-zelfwinkels dwarsbomen elkaar bij de bouw van nieuwe vestigingen. Praxis, Gamma, Formido, Karwei en Hubo tekenen bijna altijd bezwaar aan bij gemeenten als ze concurrenten een bouwvergunning willen geven.

Dat bevestigen de grootste vijf doe-het-zelfketens. Op die manier vertragen ze de bouw of de uitbreiding van winkels met een tot twee jaar, zegt directeur S. Huibers van Intergamma (Gamma en Karwei). ,,Als er enige kans van slagen is, spannen we procedures aan. Die geven veel oponthoud. Dat is winst voor ons.''

Meestal tekenen bouwmarkten bezwaren aan tegen bestemmingswijzigingen van een lokatie in een gemeente. Als ze niet succesvol zijn, beginnen ze een procedure tegen verlening van een bouwvergunning. Argumenten die worden aangevoerd zijn dat de komst van een concurrent marktverstorend werkt of dat de beslissing niet past binnen de opvattingen van provincie of rijk. Sinds kort stellen de concurrenten ook dat het extra verkeer naar de nieuwe bouwmarkt te belastend zou zijn voor het milieu.

Bovendien vormen de grote bouwmarktbedrijven sinds vorig jaar een front tegen nieuwkomer Hornbach. Deze Duitse keten pakt elk jaar 1 procent marktaandeel af van de concurrentie door opening van bouwmarkten die vier keer zo groot zijn als gemiddelde Nederlandse winkels. Bij alle aanvragen van Hornbach voor een nieuw filiaal of uitbreiding hebben de concurrenten bezwaar aangetekend. Voor dit doel hebben ze zich verenigd en topjurist N. Koeman van advocatenkantoor Stibbe ingeschakeld.

In Kerkrade hebben concurrenten bezwaar gemaakt tegen uitbreiding van Gamma en Praxis. Ook Hornbach en Karwei hebben er recent om uitbreiding gevraagd. ,,Daar wordt gegarandeerd bezwaar tegen gemaakt door andere ketens'', zegt jurist H. Mertens van afdeling bouw- en woningtoezicht van de gemeente Kerkrade.

Ook de gemeenteraad van Nieuwerkerk aan den IJssel heeft na bezwaren een aanvraag van Hornbach voor vestiging afgekeurd. De raad stemt over enkele maanden over een herziene vergunning voor een minder omvangrijk filiaal. ,,Ze doen steeds meer moeite om het ons moeilijk te maken'', vertelt expansiemanager M. van Hilten van Hornbach.

Vechtmarkt: pagina 17

    • Frits Baltesen