Grill-lezen

In de zomer eten we van de grill. Marjoleine de Vos legt uit hoe het moet

Wat als het geen weer is om te grillen? Dan gaan we erover lezen. Er is voldoende grill-lectuur beschikbaar. Allereerst natuurlijk van het voedingsbureau dat wijst op de grill-gevaren. Gevaren als het eten van niet goed doorbakken vlees (je krijgt de indruk dat ze élke soort vlees ontzettend graag geheel willen doorbakken, ook zoiets als een fijne steak die alleen maar de moeite waard is als-ie van binnen rood, rood en nog eens rood is), het in de warme buitenlucht langdurig laten staan van rauw vlees, het aanraken van het rauwe vlees met handen of bestek zonder dat daarop (af)wassen volgt waardoor de salmonella zo de sla in springt en een ellendige afloop van het barbecue-festijn gevreesd moet worden. Het voedingsbureau heeft wel gelijk. Maar de aanbeveling om allemaal voorgegaard vlees te kopen bij de slager klinkt heel onaantrekkelijk. Sowieso krijg je van dit soort aanbevelingen geen zín in eten. Integendeel eigenlijk. Eten lijkt op een levensbedreigende bezigheid die je desondanks plichtsgetrouw moet volvoeren.

Beter is het even te bladeren in Weber's Ultieme Grillgids van Lucy Knox en bijkans nóg beter is het om een poosje aandachtig te kijken naar de voorstellen van Matthew Drennan in zijn boek Vers van de Grill - De mediterrane barbecue, allebei van uitgeverij Tirion. Weliswaar hebben zulke gidsjes en boeken de eigenaardigheid dat ze álles op de grill willen klaarmaken (mosselen! kaas!) maar vooral van Drennan krijg je echt trek en kooklust. En het geeft niets dat er zoveel recepten in staan waarvan je je afvraagt waarom je de moeite zou doen om sommige onderdelen eerst op de grill gaar te maken – okay, houtskoolsmaak, maar kom op, wie varkenshaas met pruimenzoetzuur en warme mie gaat maken kan het best verdragen als die varkenshaas gewoon in de pan gebakken is, of op de grillpan desnoods. Hetzelfde geldt voor zoiets als een lamsburger met een broodje en pimento-salsa. Alleen als je echt niets van een fornuis in de buurt hebt ga je gevulde paprika's op de barbecue maken in plaats van in de oven. Ik heb wel eens, met inderdaad weinig verder comfort bij de hand, meegemaakt dat iemand het hele ontbijt op een reusachtige barbecue klaarmaakte: geroosterde boterhammetjes, gebakken eieren, alles. Geweldig, kan niet anders zeggen.

Terwijl ik dit schrijf begint het keihard te regenen. We vergeten de kreeft die Matthew Drennan `op zijn Grieks' roostert. Niet dat ik in Griekenland ooit iemand met saffraan en munt heb zien werken, maar de kreeft lijkt me zeer heerlijk op deze manier bereid. Net als de kreeft op Spaanse wijze, die vergezeld gaat van een sherry-amandelsaus. Beter is nu te besluiten de garnalen met feta te gaan maken. Gewoon binnen. En wie echt in de stemming komt neemt er een cocktail bij uit nog zo'n handig boekje: Weber's koele cocktails & gegrilde hapjes.

Laat dat warme weer ook maar.

    • Marjoleine de Vos