Gedetineerden VS naar Afghanistan

De Verenigde Staten gaan 110 Afghaanse gedetineerden van de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay overdragen aan Afghanistan. Ook 350 Afgaanse gevangenen op een Amerikaanse vliegbasis in Bagram, nabij de Afghaanse hoofdstad Kabul, zullen worden overgedragen. Dat is de Amerikaanse regering overeengekomen met Kabul. De Afghaanse overheid zal beslissen of de gedetineerden blijven vastzitten of vrijkomen.

Over soortgelijke afspraken zijn de VS momenteel in onderhandeling met de overheden van Saoedi-Arabië en Jemen. Het gaat om 129 Saoedische en 107 Jemenitische gedetineerden op Guantánamo Bay. Met hun overdracht zou het aantal gedetineerden op de basis dalen van 510 naar 164.

De besprekingen met Saoedi-Arabië zijn afgelopen week afgebroken na het overlijden maandag van de Saudische koning Fahd. De Afgaanse president Hamid Karzai had in het voorjaar tijdens een bezoek aan Washington gezegd dat zijn land moet kunnen beslissen over het lot van in Afghanistan opgepakte terreurverdachten.

Volgens Amerikaanse ambtenaren maken de afspraken deel uit van een breder plan om alleen gedetineerden die de VS voor onbepaalde tijd achter de tralies willen op Guantánamo Bay vast te houden. ,,Dit is geen poging tot de sluiting van Guantánamo'', zei onderhandelaar Matthew Waxman donderdag na afloop van de besprekingen in Kabul. ,,Wij, de VS, willen niet de cipier van de wereld zijn. We vinden het verstandiger om die last aan onze bondgenoten over te dragen.''

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International waarschuwde gisteren dat gevangenen in Afghanistan het gevaar lopen van marteling, mishandeling en andere mensenrechtenschendingen. De organisatie wijst erop dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zelf ernstige mensenrechtenschendingen in Afghanistan, Saoedi-Arabië en Jemen rapporteert. Amnesty doelt onder andere op berichten van het ministerie in 2004 dat gevangenen in Afghanistan worden geslagen, gemarteld of onvoldoende te eten kregen.

Het is nog onbekend wanneer de gevangenen Guantánamo zullen verlaten.