Failliete sportbaas blijft in hechtenis

Valutahandelaar en tennissponsor René van den Berg blijft vastzitten in de Koepelgevangenis van Haarlem. Zijn verzoek tot vrijlating vond geen gehoor bij het Amsterdamse gerechtshof. Gistermiddag bepaalde het hof eveneens geen grond te zien zijn faillissement op te heffen, waartegen Van den Berg in hoger beroep was gegaan.

Van den Berg, tot maart van dit jaar valutahandelaar en in de tenniswereld bekend als organisator van toernooien en sponsor van onder andere Michaëlla Krajicek, was op 15 juni van dit jaar failliet verklaard. In de weken erna meldden zich bij curator Tony van Hees 1.400 schuldeisers die in de afgelopen tien jaar een gezamenlijk bedrag van rond de 50 miljoen euro aan Van den Berg hadden geleend. Hij stelde hen hoge rendementen in het vooruitzicht, maar hield vanaf februari op de maandelijks verschuldigde rente uit te betalen. Volgens de curator is het totaal aantal vorderingen, mede door toegezegde rendementen, opgelopen tot een bedrag van 125 miljoen euro. Het faillissement is aangevraagd door een voormalige zakenpartner van Van den Berg, die ruim zes miljoen vordert.

Een overgrote meerderheid van Van den Bergs crediteuren blijft hem echter steunen en gelooft vooralsnog in zijn belofte dat er op 15 september tussen de 70 en 80 miljoen euro beschikbaar zal zijn. Van den Berg claimt het geld te hebben geïnvesteerd in grond in Tsjechië en Turkije. Op 15 september zullen die beleggingen volgens hem vrij komen. Volgens de Volkskrant onderzoekt de fiscale opsporingsdienst inmiddels of Gooise beleggers met zwart geld belegden.

Het gerechtshof toonde zich niet gevoelig voor het verzoek van de schuldeisers, verenigd in de Vereniging Welbegrepen Eigenbelang, om Van den Berg tot half september de kans te gunnen zijn zaken op orde te krijgen. Volgens het hof is ,,niet aannemelijk geworden dat Van den Berg op afzienbare termijn – zo ooit – over de door hem gestelde aanvullende middelen zal kunnen beschikken''.

Van den Berg is op 22 juli op last van zijn curator aangehouden en voor een voorlopige periode van dertig dagen in hechtenis genomen. De curator vreest vluchtgevaar.