Eigen huizen zijn kruizen

De vakantietijd is een geschikte periode om te filosoferen over belangrijke huishoudelijke zaken. Dankzij het mooie weer, de wijnfles die niet leeg raakt, de rust en de inspirerende omgeving komen dergelijke gesprekken (met je geliefde) vanzelf op gang. Voor je het weet loop je hand in hand te kijken of er daar ergens een huisje te koop is. En ineens zit je vast aan een romantische bouwval in een ander land, waarin je hier nooit zou willen wonen.

Niet doen! Zo'n bezit op afstand, waarin je af en toe een paar weken verblijft, is een kruis. Het geeft zorg en narigheid.

Ook een huis in Nederland kan, in financiële zin, een kruis zijn. In de afgelopen tien, twintig, dertig jaar werd het onvoorstelbaar meer waard, terwijl de hypotheekschuld meestal gelijk bleef of daalde. Plezierig gevolg: een knots van een overwaarde. Eén ton, twee ton, zelfs 300.000 euro oftewel 660.000 gulden. Een huis is of was vaak een vorstelijke belegging, naast andere investeringen als je baan en je pensioenaanspraken. Je werd er slapend rijk in.

Helaas zit dat surplus vast in stenen. Je bent wel steenrijk maar toch straatarm, vinden lezers, terecht. Ze willen die rijkdom bevrijden, ervan genieten en toch in hun huis blijven wonen. Dat kan via bepaalde constructies, maar meestal worden de aanbieders en bemiddelaars beter van zo'n opzet en ben jij met handen en voeten gebonden, in je eigen huis. Er is maar één manier om je definitief van dit kruis te bevrijden: verkopen, de eventuele hypotheken aflossen en daarna een huis huren.

Wanneer je die uitweg voorlegt aan lezers, reageren zij meestal tandenknarsend. `We zijn zó gehecht aan ons huis, de tuin, de buren, de buurt' en wat al niet meer. Hoe diep zit die verknochtheid? Ze wonen soms maanden in een warm land in een onooglijk appartement of huisje, een wrakke caravan of krappe camper. Daar missen ze Holland geen dag. Het zit allemaal niet zo diep.

Een veelgehoord bezwaar is het gebrek aan geschikte huurwoningen. Dat is een achterhaald verwijt, want er komen steeds meer nieuwe beschikbaar. Maar die vinden huiseigenaren te duur. Ze willen de overwaarde verzilveren, die achter de hand houden op de bank en goedkoop een vergelijkbaar huis huren. Wanneer je zo denkt, heb je de ontwikkelingen in prijzen en kwaliteit van de afgelopen jaren niet gevolgd. Terwijl die mede bijdroegen aan de stijgende meerwaarde van je koophuis. Ergo: een flink deel van de overwaarde moet je vanzelfsprekend bestemmen om te huren. Dan bekijk je de huurprijzen anders, zoals blijkt uit de volgende voorbeelden.

We zetten de netto verkoopopbrengst voor de komende 25 jaar op een spaarrekening en willen die helemaal besteden (interen op het kapitaal) voor extra huurpenningen. Hoeveel kan je dan per maand opnemen bij een verondersteld gemiddeld netto rendement van 6 procent over de hele looptijd, na aftrek van de 1,2 procent heffing in box 3? Die 6 procent lijkt optimistisch, maar wie benauwd leeft, zal benauwd sterven.

De maandopname per 10.000 euro is 63 euro. Voor 50.000 euro is dat vijf maal zoveel: 315 euro. Voor 100.000 is dat 630 euro en voor 200.000 euro bedraagt de maandopname 1.260 euro. Daar moet je de normale huur afgestemd op je inkomen bij optellen. Dan vind je wel iets. Wie niet wil interen op zijn pas verworven rijkdom, maar alleen extra huur wil betalen uit het rendement, kan per maand gerekend over 200.000 euro en 6 procent toch nog 973 euro opnemen.

Een voordeel van een huurwoning is dat je snel kan verhuizen, je bent flexibel. En je bent verlost van de Vereniging van (appartements) Eigenaren, die financieel gezien weleens nadelig uit kan pakken.

Dan de hamvraag: waar vind je huurwoningen? Zoals altijd zijn Google en internet trouwe helpers. Wie via Google `woningverhuur' intikt, vindt circa 7.500 websites van verhuurders en bemiddelaars, ook in België. Daaruit twee voorbeelden: Vesteda en Direct Wonen.

De Vesteda Groep (www.vesteda.nl, uitbreide zoekmogelijkheden voor huurders) is gespecialiseerd in de ontwikkeling en exploitatie van duurdere huurwoningen. Met ruim 30.000 woningen, waarde meer dan 4 miljard euro, is dit het grootste Nederlandse woningbeleggingsfonds. Het is in 1989 ontstaan uit de herstructurering van de vastgoedportefeuille van het ambtenarenpensioenfonds ABP. Sinds enkele jaren neemt ook onder meer de ING Groep hierin deel.

Het fonds richt zich naar eigen zeggen op een- en tweepersoonshuishoudens, waar de toegevoegde waarde van wonen in luxe, comfortabele huurwoningen het grootst is. Naast de jonge tweeverdieners is de belangrijkste én grootste groep het segment van 50-plussers, die (weer) met zijn tweeën een huishouden vormen. De vraag, die vanuit deze zogenoemde grijze golf de komende decennia in de dure huursector ontstaat, zal groot zijn. Zij willen met name in de middelgrote en grote steden wonen, dicht bij winkels en culturele voorzieningen, met (groot)stedelijke uitgaansmogelijkheden. Met het comfort en de kwaliteit van een moderne woning.

Direct Wonen (24 vestigingen door heel Nederland) is met een marktaandeel van 21 procent naar eigen zeggen Nederlands grootste verhuurmakelaar. Het aanbod varieert van studentenkamers tot huurwoningen in het meest luxe segment. Naast particuliere verhuurders maken ook makelaars, woningbouwverenigingen en vastgoedfondsen gebruik van zijn diensten. In 2004 stonden er permanent 42.000 woningzoekenden en 23.000 aanbieders ingeschreven. Ook de website www.directwonen.nl biedt uitgebreide zoekmogelijkheden.

Wat ging er aan vooraf? Yvonne Swaans (Zakenvrouw van het jaar 2005) en Richard Westerhuis startten in 1990 met De Kamer Balie in Eindhoven. Zij bemiddelden in onzelfstandige woonruimten. Deze formule sloeg aan. In 1991 volgde een tweede vestiging. Binnen een korte tijd had het bedrijf acht vestigingen. In 1993 veranderde de naam De Kamer Balie in Direct Wonen.

Kortom: wie op zoek is naar een passende huurwoning en niet op een dubbeltje hoeft te kijken, dat wel, vindt op internet voldoende aanbod om een keus te maken.

    • Adriaan Hiele