Drie keer moord ten laste gelegd

Tijdens een pro-forma zitting legde het openbaar ministerie (OM) Richard H. gisteren drie keer moord door verwurging ten laste.

H. had zijn familie op 11 april dit jaar als vermist opgegeven. Toen de politie hem op 21 april als verdachte aanhield bekende hij direct dat hij zijn vrouw Claudia en zijn twee dochters Marieke en Charlotte op 6 april in zijn woonplaats Zoetermeer had gedood.

H. wil ,,zijn verantwoordelijkheid nemen'' voor de dood van zijn vrouw en twee dochters, aldus zijn advocaat J.A. van den Bosch gisteren op de rechtbank in Den Haag. De politie was hem gaan verdenken omdat de verklaringen die hij had afgelegd niet klopten. In het huis waren bloedsporen van de vrouw gevonden. H. zou zijn vrouw op het hoofd hebben geslagen en daarna gewurgd hebben. Ook in de auto van de man en op de plaats in de straat waar de auto had gestaan werd bloed aangetroffen.

H. leidde de politie na zijn aanhouding naar de plek waar hij de slachtoffers begraven had. De politie vond de drie lichamen langs een bospad in de Brabantse gemeente Alphen-Chaam.

Het OM verklaarde half juli dat uit politieonderzoek was gebleken dat H. een buitenechtelijke relatie had met een Poolse vrouw. Tegen deze vrouw zou hij hebben gezegd dat hij wel getrouwd was, maar dat zijn vrouw en twee kinderen al enkele jaren vermist waren.

De moorden vonden plaats vlak voordat de Poolse vrouw op negen en tien april bij Richard H. op bezoek kwam. De Poolse is volgens het OM niet bij de zaak betrokken. Overigens verklaarde de advocaat van H. gisteren dat haar cliënt de mogelijke oorzaken die door de politie zijn aangedragen niet herkent.

Volgens zijn advocaat zal H. bij de rechtbank ,,zijn eigen verhaal doen''. Voor haar cliënt is het nu ,,van groot belang te achterhalen waarom hij dit heeft kunnen doen''. Ook voor H. is namelijk nog onduidelijk ,,hoe het zover heeft kunnen komen'', zegt zijn advocaat.

Gisteren werd ook bekend dat alle verhoren van de verdachten op DVD zijn opgenomen, een unicum in de Nederlandse rechtspraak. Mogelijk zullen delen van de verhoren tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak, gepland op 26 september, te zien zijn.