De specht is er echt

De Amerikaanse wetenschappers die vorige week nog ernstig twijfelden aan de waarneming van een levende ivoorsnavelspecht in de moerassen van Arkansas, trekken hun kritiek nu in. Twee nieuwe geluidsopnamen hebben hen alsnog overtuigd.

De groep twijfelaars, onder wie ornitholoog Richard Prum van de Yale University, hadden al een manuscript klaar met een kritische analyse van het oorspronkelijke Science-stuk waarin de waarneming van de ivoorsnavelspecht werd gemeld. Maar Prum en zijn mede-auteurs zeggen dit artikel nu weer te willen intrekken, nog voor het is gepubliceerd. Tegenover The New York Times zei Plum afgelopen maandag dat hij na het beluisteren van de banden `er sterk van overtuigd is dat er op zijn minst een duo ivoorsnavelspechten rondvliegt'. Onmiskenbaar klinkt de karakteristieke `dubbele klop' van de ivoorsnavelspecht, die in de verte ook nog door een soortgenoot beantwoord wordt.

John W. Fitzpatrick, directeur van het Cornell Lab of Ornithology en eerste auteur van de Science-publicatie, zegt dat hij blij is dat nu een wetenschappelijke strijd op papier is voorkomen. `Ik wou dat wij ze de opnamen eerder hadden gestuurd', zegt hij in The New York Times. `Dit is wetenschap in actie, gezien van zijn rommeligste beste kant.'

    • Sander Voormolen