De 6 beste boeken voor de achterbank

Wat moeten de kinderen deze zomer lezen? Monique Snoeijen kiest de zes beste zomerboeken voor de achterbank

1 Wat doen we met de beesten deze zomer? Die nemen we mee. In een Een boek vol beesten. Daarin verzamelde uitgeverij Querido voor kinderen vanaf acht jaar dierenverhalen van dertien auteurs.

Het zijn niet de wilde dieren die in dit beestenboek de boventoon voeren. Even afgezien dan van het meisje uit het verhaal van Marjolijn Hof (`Neushoorn') dat zo graag in een neushoorn wil veranderen, en even afgezien van de meubels van Björn in het verhaal van Rindert Kromhout (`Vannacht als iedereen slaapt') die 's nachts in beren, tijgers en apen veranderen. Het zijn vooral kleine dieren als een konijn, een raaf en een stel honden die in dit boek – dat achtjarigen prima zelf kunnen lezen – zulke mooie verhalen opleveren.

Bijvoorbeeld het spannende `Hop' van Judith Eiselin over een jongen die een konijn in huis verstopt. Eiselin schreef niet eerder voor deze leeftijdsgroep, maar net als bij haar boeken voor kinderen van rond de elf jaar, denkt de volwassen lezer bij het lezen `o ja, zo voelde dat', in dit geval: `zo voelde dat, als je dingen stiekem deed'. Als Bram met zijn geheime konijn in een doos over straat loopt, ziet hij bij het stoplicht een agent staan: `Er hangen boeien aan zijn riem, ziet Bram. Gelukkig springt het licht net op groen. Hij steekt gauw over.' Niets gebeurd, maar evenzogoed in spanning gezeten.

Evenzo terloops geschreve en net zo beklijvend is het verhaal van Pauline Michgelsen over Alexander die meemoet naar het geboorteland van zijn moeder waar hij de taal niet spreekt, waar het eten vies is en waar de mensen hem Sasja noemen. Maar dankzij een raaf – die al decennia lang alles in de gaten houdt – voelt Alexander uiteindelijk dat dit land en deze mensen deel uitmaken van zijn leven. `De raaf houdt zijn kop weer scheef. Eerst scheef naar links. Dan scheef naar rechts. Hij kijk naar Alexander. Alexander kijkt terug. Hij blijft stil zitten. Misschien maakt de raaf wel een foto in zijn hoofd.'

Zes van de dertien verhalen uit Een boek vol beesten (ieder verhaal heeft zijn eigen illustrator) zijn al eerder gepubliceerd. Maar niet veel kinderen kennen misschien het veruit leukste verhaal uit de bundel `Omdat de kraan liep' van Annie M.G. Schmidt. In een gedicht van Schmidt ging het al eens mis omdat Hendrik Haan uit Koog aan de Zaan de kraan had laten openstaan, in dit verhaal over gewone mensen (denk: Jip en Janneke voor achtjarigen) ontstaat een hilarisch misverstand omdat in het gekletter van de afwas cruciale informatie verloren gaat.

Geschikt voor lange uren op de achterbank is het verhaal van Rindert Kromhout, dat ook een puzzel is, een woordzoeker. In de tekst zitten, in woorden als Vinkeveen en boksspullen, meer dan honderd (dat beweert althans de achterflap) dierennamen verstopt.

Wie het boek uitheeft, kan met de toegankelijke uitleg over de auteurs achterin, nog eens rustig bedenken naar welke schrijver hij na de zomervakantie op zoek gaat in de schoolbibliotheek.

Div. auteurs, Een boek vol beesten, Querido, 232 blz., €13,95

2 In Een superknuffel (3+, Lemniscaat, €12,95) van Sandra Horning (tekst) & Valeri Gorbachev (illustraties) wil Thomas zijn oma een knuffel (als in: omhelzing) met de post sturen. De knuffel reist van Thomas, via onder anderen meneer Postma van het postkantoor, mevrouw Schaapman die de post sorteert, vrachtwagenchauffeur Joost, piloot Berends en postbode Amanda naar oma. Een met dieren bevolkt prentenboek dat door de onverwachte, soms onhandige omhelzingen giechelig maakt.

3 Het vernufte, woordenloze prentenboek Picknick met taart van Thé Tjong-Khing (4+, Lannoo, €14,95) is de opvolger van Waar is de Taart? (Zilveren Penseel en Woutertje Pieterse prijs). Tientallen personages hebben elk weer hun eigen verhaallijn (zoals het wufte poezenmeisje op wie alle mannen verliefd zijn en de invalide pad die aan het eind een bedenkelijke rol blijkt te spelen): eindeloos kijken, zoeken, terugbladeren en vooruitkijken.

4 In Job, de ontsnapte gevangene & andergedoe van Marly van Otterloo (7+, Lemniscaat,€ 10,95) vindt Job op een middag op zijn bed een ontsnapte gevangene. De man zal Job geen kwaad doen, op voorwaarde dat Job zijn hond Bommel uit het asiel bevrijdt. Als de gevangene weer is ingerekend, beleeft Job veel avonturen met Bommel. Job wil de hond niet meer kwijt. Hoe moet dat nou als de gevangene weer op vrije voeten is? Goed geschreven boek met gevoel voor understatement.

5 Zonder handleiding lukt het heus ook wel, maar waarom zou je je niet terdege voorbereiden op de eerste (vakantie)kus? Wie is er bang om te zoenen? van Wim Daniëls (11+, De Fontein,€ 9,95) staat vol met ankedotes, culturele informatie en feiten (`Tandbederf is besmettelijk') over zoenen. Vooral van belang is het hoofdstuk `Tongzoenen' dat zich laat lezen als een schriftelijke cursus. Bevat ook oefeningen voor een soepele tong.

6 De provinciale Mara, de mondaine Eliza en de Braziliaanse schone Jacqui zijn de nieuwe au pairs van een puissant rijk New Yorks gezin. In De au pairs van Melissa de la Cruz (11+, Vassallucci,€ 15,95) gaan ze mee naar het buitenhuis met zwembad van de familie in de Hamptons (dé badplaats van de sterren).

De zorg voor de kinderen blijkt maar matig te combineren met het sociale leven – totdat de meisjes een pact sluiten. Even voorspelbaar als ideaal vakantieboek.

    • Monique Snoeijen