Blair: maatregelen tegen extremisme

De Britse premier Tony Blair heeft gisteren verdergaande maatregelen aangekondigd om uitwassen van islamitisch extremisme in een vroeg stadium tegen te kunnen gaan.

De regering wil de bevoegdheid krijgen om buitenlandse imams, die onrust stoken, snel te kunnen deporteren en moskeeën, waar haat tegen het Westen wordt gepreekt, meteen te kunnen sluiten. Ook mensen, die boekwinkels of bepaalde internetsites bezoeken, zouden in aanmerking komen voor uitzetting.

Ook Britten, die zich met zulke activiteiten inlaten, zullen sneller kunnen worden gedetineerd. Buitenlanders, die op een nog samen te stellen lijst van extremisten voorkomen, zullen niet meer in aanmerking komen voor asiel.

De regering had vorige maand na de zelfmoordaanslagen in Londen al nieuwe wetgeving aangekondigd om makkelijker te kunnen optreden tegen mensen die betrokken zijn bij de voorbereidingen van terroristische daden. Maar de stappen, die Blair gisteren in het vooruitzicht stelde, gaan verder. De regering toont zich bereid de burgerrechten te beperken om wille van de veiligheid.

,,De spelregels gaan veranderen'', aldus Blair gisteren op een persconferentie. ,,We verwelkomen mensen die onze waarden delen en onze levenswijze, maar laat je niet in met extremisme, dan vlieg je er weer uit.''

Zowel in eigen land als in het buitenland was er de afgelopen weken kritiek op de tolerantie van Groot-Brittannië jegens extremistische moslims. Door sommigen wordt Londen hierom wel aangeduid als Londonistan.

Het is de vraag of Blair de hele oppositie meekrijgt voor de nieuwe stappen. De Conservatieven spraken er in beginsel hun steun voor uit, maar de Liberaal-Democraten uitten bedenkingen. Ook activisten voor de burgerrechten toonden zich bezorgd over de dreigende beknotting van sommige burgerrechten.