Birsan en Sümeye

Turkse kampeerders op een Nederlandse camping, dat zie je niet vaak. Birsan lacht: ,,Turken zijn nooit zo enthousiast over kamperen. Meestal vinden ze het te duur en blijven ze in de zomer thuis. Of ze gaan liever naar familie in Turkije.''

De familie Odabas kampeert wél, namelijk op ons eigen Damveldje. Sümeye Odabas (14) en haar moeder Birsan zitten bij hun caravan. De badmintonrackets hebben ze zojuist weer opgeruimd. Birsan verstelt haar stoel om extra te kunnen genieten van het avondzonnetje.

,,De natuur is hier prachtig'', zegt Birsan. ,,Het water, het uitzicht. Het doet me denken aan de Zwarte Zee-kust, waar ik geboren ben.'' Nu wonen ze al jaren in het Duitse Recklinghausen. De familie Odabas geniet van het Hollandse campingleven. Ze badmintonnen, spelen mens-erger-je-niet en Birsan maakt zelfs voorzichtig rondjes op het veldje met een fiets. Hoewel ze alleen Duits en Turks spreekt, groet ze alle campinggasten vriendelijk.

Birsan en Sümeye zijn vooral op elkaar aangewezen. Vader Odabas is veel weg. Hij is technicus en werkt deze zomer in de Europoort. Ook hun zoon is er niet, die zit alweer op school. ,,Maar wij genieten van de vrijheid'', zegt Sümeye.