Artsen bang voor hulp aan stervenden

Artsen deinzen steeds vaker terug voor het toedienen van morfine bij patiënten in de laatste levensfase, uit angst voor vervolging door het openbaar ministerie.

Leden van de Commissie Levenseinde van het Erasmus MC zeggen dit in een vraaggesprek in het personeelsblad van het ziekenhuis.

Het openbaar ministerie vervolgde een 32-jarige arts voor moord, na toediening van morfine en een slaapmiddel bij een stervende patiënt. Onlangs werd hij hiervan vrijgesproken. Justitie kon niet bewijzen dat de dood van de patiënt door de toediening van de medicatie werd veroorzaakt. Artsen zijn geschrokken van het feit dat justitie in dit geval tot vervolging overging. Ethicus en secretaris S. van de Vathorst van de commissie Levenseinde: ,,De actie van justitie heeft voor een schokgolf onder artsen gezorgd.''

De toediening van morfine bij ernstig zieken kan een dodelijk effect hebben, maar patiënten kunnen er ook langer door leven, omdat de pijn en stress worden weggenomen. Voorzitter F. Hazebroek van de commissie (hoogleraar kinderheelkunde) zegt in het personeelsblad van het Erasmus MC: ,,Het is geen goede zaak om aan patiënten in de laatste fase goede pijnstilling of onrustbestrijding te onthouden omdat dit door het openbaar ministerie zou kunnen worden gezien als levensbeëindiging zonder verzoek''. Morfine is een van de middelen die wordt toegediend bij patiënten die niet lang meer te leven hebben en die veel pijn of onrust hebben.

Ook concludeert de commissie in het jaarverslag dat artsen in het ziekenhuis euthanasieverklaringen van patiënten negeren. Euthanasie zou op sommige afdelingen in het ziekenhuis ,,geheel niet bespreekbaar'' zijn. Ook voor artsen zou het plegen van euthanasie uitermate belastend zijn. Daarnaast zou de ,,rompslomp'' weerstand bij artsen oproepen. Een woordvoerster van het ziekenhuis laat weten dat het onderwerp binnenkort met de staf wordt besproken en dat het daarmee een interne aangelegenheid is. De leiding van het ziekenhuis wil discussiebijeenkomsten met medisch specialisten organiseren om de problemen te bespreken.

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) verklaarde al eerder dat artsen euthanasieverzoeken of -verklaringen regelmatig naast zich neerleggen.