Arrestaties bij joodse Kachbeweging

De aanslag door een joodse extremist in Shfaram zorgt voor onrust onder Israëlische Arabieren.

Met de arrestatie van drie aanhangers van de ondergrondse joodse Kachbeweging, een verbod op een militaire begrafenis van de soldaat die donderdag in Shfaram vier Israëliërs van Arabische komaf doodschoot en een keiharde veroordeling van zijn daad probeert premier Sharon te voorkomen dat de Israëlisch-Arabische minderheid in Israël in opstand komt.

De drie aangehouden joodse Israëliërs in Tapuah zouden op de hoogte zijn geweest van het plan een aanslag op een bus met Arabische passagiers te plegen om chaos te creëren en zo de ontruiming van de nederzettingen in de Gazastrook te verhinderen. Bij de begrafenissen van de vier slachtoffers in Shfaram waren meer dan 25000 inwoners van de stad en de omliggende dorpen en gehuchten aanwezig, maar deden zich geen problemen voor. Bij de begrafenis van de buschauffeur, een middenstander en twee in Haifa studerende zussen was scherpe kritiek te horen op het onvermogen van politie- en veiligheidsdiensten om de aanslag te voorkomen. Volgens het dagblad Ha'aretz is uit het eerste onderzoek van een militaire onderzoekscommissie gebleken dat de samenwerking tussen militaire politie, nationale politie en de veiligheidsdienst Shin Bet heeft gefaald. Er was veel informatie over de gedragingen van de dader, de 19-jarige Eden Natan-Zada die een jaar geleden toetrad tot een leefgemeenschap in Tapuah, een illegale nederzetting op de bezette Westelijke Jordaanoever. Hij werd het afgelopen jaar zeer gelovig, ging naar een religieuze school en maakte zich het radicale, messiaanse gedachtegoed van de illegale Kachbeweging (het Land van Israël is van de joden, de Arabieren moeten worden verdreven) eigen. Kach, een splintergroep met een aanhang van enkele honderden, overwegend arme en verwaarloosd ogende tieners, werd in de jaren negentig van de vorige eeuw opgericht door de Amerikaanse rabbijn Kahane die later in New York werd vermoord. Minister van Defensie Mofaz verbood gisteren dat de gelynchte dader zou worden begraven met militaire eer op een begraafplaats op de Westoever. De ouders van de jongen hebben tegen die vernederende beslissing protest aangetekend bij de Israëlisch Hoge Raad met het argument dat ook Palestijnse zelfmoordenaars een normale begrafenis krijgen. Aanhangers van Kach, onder wie de leider Itamar Ben-Gvir, waren demonstratief aanwezig op een begraafplaats waar de dader zou worden begraven.

De aanslag in Shfaram heeft Israël geschokt en de regering alleen maar vastbeslotener gemaakt om de ontruimingen in de Gazastrook op 17 augustus door te zetten. Ook vier nederzettingen op de Westoever worden opgeheven. Twee van deze plaatsen zijn al nagenoeg verlaten, de bewoners van een derde nederzetting, Homesh, staan op het punt te vertrekken en bij de vierde Na-Sur hebben extremisten zich verschanst.

In de nederzettingen in de Gazastrook worden voorbereidingen getroffen voor het vertrek. Alle inwoners van Netzer Hazani in de Gazastrook hebben deze week hun door het leger verstrekte revolvers en automatische geweren ingeleverd. De Israëlische overheid verwacht dat de meerderheid van de bijna 9000 kolonisten in de Gazastrook zonder gewelddadig verzet zullen vertrekken.