Ajax neemt voorsprong op even gehavend PSV

Het duel dat Ajax vooraf zag als een wedstrijd in de voorbereiding op een dubbele ontmoeting met het Deense Brøndby, leverde de Amsterdammers de Johan Cruijff Schaal én de goodwill van de kleine aanhang op. Bovendien deelde de formatie van coach Danny Blind met de 2-1 zege een psychische dreun uit aan voornaamste concurrent PSV. De officiële opening van het seizoen kende nog wel een minpuntje voor Ajax. Nigel de Jong moest tien minuten voor tijd met een blessure het veld verlaten. Het is nog onduidelijk of de middenvelder, die last had van ,,een verrekking'', woensdag fit is voor het eerste duel met Brøndby in de laatste voorronde van de Champions League.

Zo was de missie van Blind niet helemaal geslaagd. Want vooraf had hij ,,heel blijven'' als de voornaamste doelstelling beschouwd. Tegen PSV kon Ajax al niet beschikken over de geblesseerden Maxwell, Maarten Stekelenburg, Hatem Trabelsi, Nicole Mitea, Olaf Lindenbergh, Markus Rosenberg en Wesley Sneijder. Blind begon dan ook met een gelegenheidsformatie aan het tiende duel om de Johan Cruijff Schaal. Zo stond bijvoorbeeld Hans Vonk in het doel, kreeg de jeugdige Urby Emanuelson een basisplaats als linkervleugelverdediger, begon John Heitinga als rechtsback en speelde Nourdin Boukhari als linkshalf.

Coach Guus Hiddink van PSV moest door de afwezigheid van onder anderen Mika Väyrynen en DaMarcus Beasley ook improviseren. Jeugdinternational Ibrahim Afellay kreeg bij de Eindhovenaren een plaats in de beginopstelling en Theo Lucius speelde op de plaats van de naar Manchester United vertrokken Zuid-Koreaan Ji Sung Park. De Argentijnse aanwinst Osmar Ferreyra mocht niet spelen, omdat hij nog altijd niet in het bezit is van een geldige werkvergunning.

Zo werd Ajax-PSV vooral een wedstrijd tussen twee elftallen die zichtbaar nog niet klaar zijn voor de competitie. De voetbalbond kondigde het duel tussen de kampioen van vorig jaar en de nummer twee van de eredivisie vooraf aan als ,,een feestelijke opening van het seizoen''. Maar als een groot voetbalfeest ging de strijd om de Nederlandse Super Cup zeker niet de boeken in. Voor de wedstrijd deden zich al ongeregeldheden voor. Aanhangers van Ajax zochten bewust de confrontatie met fans van PSV. De mobiele eenheid verrichtte voor de hoofdingang van de Arena enkele charges. Zeven mensen werden aangehouden.

En ook in het stadion ontbrak de ambiance die past bij een wedstrijd tussen de twee succesvolste clubs uit Nederland. Van de 32.000 toeschouwers waren slechts zevenduizend fans van Ajax en duizend aanhangers van PSV. Voor de rest vulden kampioenen uit het amateurvoetbal en vrijwilligers van de nationale vereniging De Zonnebloem de stoeltjes in de Arena. Voetballiefhebbers die op de dag van de wedstrijd nog een kaartje wilden kopen kwamen bedrogen uit. De seizoensouverture gold namelijk als een risicowedstrijd waardoor de kassa's gesloten dienden te blijven.

Zonder naamgever Johan Cruijff, die volgens een woordvoerder van de voetbalbond ,,om agenda technische redenen ontbrak'', begonnen Ajax en PSV weinig geïnsprireerd aan de 118de ontmoeting tussen beide clubs. De matige wedstrijd kwam pas tot leven nadat Wilfred Bouma in de 51ste minuut de score voor PSV had geopend na een fout in de verdediging van Ajax. PSV ging veel te veel leunen op de defensie waardoor Ajax het initiatief onder leiding van de uitblinkende Boukhari kon nemen.

De nummer 28 van de Amsterdammers miste in de 57ste minuut eerst een open kans, maar ruim een kwartier voor tijd schoot hij met een vrije trap de gelijkmaker binnen. Zes minuten later zorgde Boukhari voor een jubelstemming bij het Ajax-publiek door Ryan Babel een niet te missen kans te bieden. Na de 2-1 achterstand miste PSV de kracht en het vernuft voor een slotoffensief.

Na de matige optredens van Ajax vorige week tijdens het eigen Amsterdam Tournament constateerde Boukhari ,,dat het vuur weer terug is in de ploeg''. Blind ziet in de voetballer die in het verleden bij Ajax al meerdere keren was afgeschreven een linkshalf en geen linkeraanvaller. Boukhari is volgens de coach dan ook ,,een geduchte concurrent'' van Sneijder. Met Boukhari in de ploeg wist Ajax gisteren, in tegenstelling tot de duels met Arsenal en Boca Juniors, bij vlagen dwingend te spelen.

En juist daaraan ontbrak het gisteren bij PSV. De ploeg is nog geen schim van de formatie die vorig seizoen de halve finale van de Champions League haalde. Met name door het verlies van Mark vanm Bommel en Park ontbreekt het bij PSV aan diepgang. Zorgen maakt de landskampioen van 2005 zich niet. ,,Vorig seizoen stonden we er net zo voor'', stelde Cocu. ,,We zullen nu weer een paar spelers moeten inpassen. Dat heeft tijd nodig.''

PSV

1

Ajax

2

Ruststand 0-0. 51. Bouma 1-0, 73. Boukhari 1-1, 79. Babel 1-2. Schds: Wegereef. Tsch: 32.000. Gele kaart: Afellay, Simons (PSV), Pienaar en Babel (Ajax).

    • Koen Greven