AGENDA AUGUSTUS

06

Fotofinish in Helsinki

Alle ogen bij de WK atletiek, die van 5 tot en met 14 augustus in Helsinki worden gehouden, zijn gericht op de Jamaicaanse sprinter Asafa Powell, die sinds 13 juni het wereldrecord op de 100 meter (9,77 seconden) op zijn naam heeft staan. Is hij bestand tegen de druk of bezwijkt hij opnieuw, zoals vorig jaar in Athene, waar Powell vijfde werd? Zijn grote rivaal is de Amerikaanse olympisch kampioen Justin Gatlin. Misschien wordt 'Helsinki' dus wel een herhaling van de fotofinish van 1952 in de Finse hoofdstad. Toen versloeg de Amerikaan Lindy Remigino de Jamaicaan Herb McKenley in wat the closest finish in olympic history wordt genoemd. McKenley werd eerst als winnaar aangewezen, maar de finishfoto leerde dat Remigino met zijn rechterschouder de lijn nét iets eerder was gepasseerd.

12

Linda, Beau, Frits en Ivo op Talpa

Wie nu nog zappend langs het tekenfilmkanaal Nickelodeon komt, treft daar vanaf vrijdag 12 augustus heel andere beelden aan. Vanaf 6 uur 's avonds gaat deze zender voortaan ruimte bieden aan Talpa, de nieuwe tv-onderneming van John de Mol, die intussen al een ravage heeft aangericht in het sterrenbestand van veel andere - publieke en commerciële - omroepen. Behalve het prominent geprogrammeerde eredivisievoetbal op de zondagavond, waarmee Studio Sport van zijn kroonjuwelen is beroofd, heeft De Mol ook zijn populaire zus Linda in huis gehaald, evenals Jack Spijkerman, Beau van Erven Dorens, Frits Barend en Henk van Dorp, Ivo Niehe en vele anderen. Bovendien wordt nieuw drama beloofd (met Annet Malherbe) en de terugkeer van De Mols eigen vinding Big Brother.

17

Windjammers en aquacorso's

Van 17 tot 22 augustus 2005 is het weer Sail, een van de grootste maritieme evenementen ter wereld. Het begint op 17 augustus met de traditionele openingsparade, waarbij alle deelnemende tall ships via het Noordzeekanaal van IJmuiden naar Amsterdam varen. De Amerigo Vespucci, de Bel Espoir, de Shabab of Oman en nog een stuk of twintig andere windjammers uit alle delen van de wereld zijn dan in een statige optocht te bewonderen. De dagen daarna is op het IJ en in andere plaatsen in Amsterdam een groot aantal nautische evenementen gepland: concerten, rondvaarten, een vlootschouw, aquacorso's, vuurwerkshows, maar ook een kanotocht, een openluchtdienst en een ontbijt op de kade voor bemanningsleden.

17

60 jaar vrij Indonesië

Met een geïmproviseerde ceremonie riep de Indonesische leider Soekarno op 17 augustus 1945 de onafhankelijkheid uit van de Republik Indonesia. Soekarno's echtgenote Fatmawati maakte de roodwitte vlag uit twee kledingstukken, een bamboescheut diende als vlaggenstok. Het was twee dagen na de Japanse capitulatie, de verwarring was groot, Soekarno en zijn kompaan Hatta grepen hun kans. De ceremonie was bescheiden maar het effect was groot. Het voorlezen van de onafhankelijkheidsverklaring werd dankzij stiekeme uitzending via een Japans radiostation door het hele land gehoord.

Hari Proklamasi betekende het begin van de Indonesische onafhankelijkheid, na 350 jaar onder Nederlands bewind. Nederland erkende de nieuwe republiek pas vier jaar en twee militaire operaties later, eind 1949.

26

Trucjes op de Uitmarkt

Het is weer Uitmarkt, de officiële opening van het kunstseizoen in Amsterdam. Ruim 2.000 artiesten, gezelschappen en culturele instellingen presenteren zich aan het publiek, onder wie New Cool Collective, Wende Snijders en Najib Amhali. Op het Museumplein, op het Leidseplein en voor het eerst ook in het Vondelpark, met een speciaal kinderprogramma. In het Filmmuseum zijn kinderfilms te zien, waaronder de allereerste Disneyfilms, op de kinderboekensalon (ook in het Filmmuseum) lezen kinderboekenschrijvers voor uit eigen werk. Er is een zweefmolen en een draaiorgel en Circus Elleboog leert kinderen allerlei trucjes.

Ook treden zaterdagavond in het Vondelpark Openluchttheater Pippi Langkous, Pietje Bell en Assepoester samen op in een musicalprogramma.

26

Muziek van Obrecht in Utrecht

Jacob Obrecht is vijfhonderd jaar na zijn dood de 'composer in residence' van het Holland Festival Oude Muziek, van 26 augustus t/m 4 september, gewijd aan tien eeuwen meerstemmige muziek. Utrecht kan dus worden toegevoegd aan de biografie van Obrecht. Hij was een van de grootste componisten van de vijftiende eeuw, dus iedereen eigent zich hem toe. Volgens ons is hij geboren in 1450 in Bergen op Zoom, Vlamingen vinden: Gent, anderen opperen Sicilië. Obrecht maakte carrière als priester en musicus in Bergen op Zoom, Kamerijk, Brugge, Antwerpen en het hertogelijke hof van Ferrara, waar hij stierf aan de pest. Zijn uiterst gecompliceerde muziek maakte hem onsterfelijk.

30

Zeeland nazomerfestival

Als de zomerfestivals voorbij zijn, rest altijd nog het Zeeland Nazomerfestival - dit jaar uitgeroepen tot het beste regio-evenement van Nederland. Ook deze vijfde editie biedt literatuur (Querido organiseert een schrijversfeest in Middelburg), dans, beeldende kunst, veel muziek (van pop tot klassiek) en bijzondere theaterproducties. Zoals een nieuwe Phedra, door Hugo Claus gebaseerd op Seneca's drama over de liefde van een koningin voor haar stiefzoon, gespeeld op de trappen van de Nieuwe Kerk in Zierikzee - met levende muziek. En het nieuwe toneelstuk Ons Koninkrijk van Kester Freriks, waarin twee mannen terugkijken op de rol van het bataljon Zeeland tijdens de politionele acties in Nederlands-Indië, in allerlei dorpshuizen. Kortom: de hele provincie doet mee. T/m 11 september.

30

De gebroeders Van Limburg

Nooit eerder werd er een overzichtstentoonstelling gewijd aan het werk van Paul, Herman en Johan van Limburg, de middeleeuwse miniatuurschilders die beter bekend zijn als de gebroeders Van Limburg.

Hun geboortestad Nijmegen, die dit jaar zijn tweeduizend-jarige bestaan viert, heeft de primeur. Bij hoge uitzondering wilden het Metropolitan Museum of Art in New York, de Bibliothèque nationale de France in Parijs en de Biblioteca Apostolica Vaticana hun originele manuscripten uitlenen. De wereldberoemde vijftiende-eeuwse getijdenboeken Les Très Riches Heures en Les Belles Heures behoren volgens velen tot de absolute hoogtepunten van de middeleeuwse schilderkunst. Van 30 augustus t/m 20 november in Museum Het Valkhof.