Zeg maar nee, dan krijg je méér dan 2,2

Alle tekenen wijzen erop dat containerrederij P&O Nedlloyd met gezwinde spoed het Damrak verlaat. Achter de schermen moest de bieder zijn eerste prijs wel een keer verhogen voordat de top van Nedlloyd zijn instemming gaf.

De vraag is of zo'n verhoging – die volgens de top van Nedlloyd koersgevoelig is en daarom (?) niet bekend wordt gemaakt – ook bij Versatel aan de orde is geweest. Het voorgenomen bod van Tele2 op het telecombedrijf, waarmee de tweede onderneming dit jaar uit de AEX-index verdwijnt, lijkt op meer tegenstand te stuiten. Commissarissen en directie van Versatel staan achter bod, daar ligt het niet aan. En grootaandeelhouder John de Mol, of beter zijn investeringsfonds Talpa Capital, zegde toe om zijn belang van 42 procent tegen 2,20 per aandeel te verkopen.

Maar de eerste scheurtjes manifesteren zich in het verbond, nog voor het officiële bod gelanceerd is. Versatel sprak in het overnamebericht van een ,,onherroepelijke afspraak'' (irrevocable undertaking) door John de Mol, maar Talpa zegt dat over dat begrip ,,verwarring'' is ontstaan. Volgens juristen kan Talpa onder de toezegging uit als een andere partij een materieel hoger bod doet, waarbij een marge van 10 tot 15 procent gebruikelijk is.

De ideale voedingsbodem voor Telenee.

Deze belangengroep van Versatel-beleggers vindt 2,20 euro te laag. Zij noemen de voorgenomen splitsing van Versatel onterecht: de Duitse activiteiten worden verkocht aan investeringsmaatschappij Apax, tevens eigenaar van deze krant. Versatel heeft in zijn strategische opties nooit over splitsing gesproken. Bovendien vernietigt het volgens Telenee waarde, al was het maar doordat (verliesgevende) investeringen zijn gedaan met het oog op de kruisbestuiving tussen telefoon, televisie en internet.

Daarnaast zou het bod onvoldoende rekening houden met Versatels kas (ruim een kwart miljard euro) en een compensabel verlies van 135 miljoen euro. En de premie van het bod (47 procent hoger dan de dag waarop overnamebesprekingen bekend werden) zou berekend zijn op een te voordelig tijdstip.

Versatel zelf rept van ,,een aantrekkelijke premie''. Ten opzichte van de gemiddelde koers in de afgelopen vijftig dagen komt de premie maar op 14 procent uit. Wie bij de beursgang van Versatel tegen tien euro instapte en sindsdien nooit dividend ontving, zal 2,20 moeilijk een aantrekkelijke prijs kunnen noemen.

Meevallende resultaten hebben de koers van Versatel deze week boven de 2,20 euro getild. Het kan maar twee dingen betekenen. Of beleggers verwachten een concurrerend hoger bod, of zij denken dat Tele2 zelf het bod zal verhogen.

    • Jeroen Wester