WAT DOEN DE KINDEREN

Dijken kijken

Weinig mensen kennen Hansje Brinker nog, maar eigenlijk is hij wereldberoemd. Hansje was een jongen die volgens de legende zijn vinger in de dijk stopte toen die dreigde te overstromen. Zo redde hij zijn dorp van een dijkdoorbraak. Nederlanders zijn heel erg gewend aan de dijken, maar we vergeten soms dat de helft van Nederland onder de zeespiegel ligt. Toeristen komen juist naar Nederland om het lage land te bekijken. De Hansje Brinkertocht van het Nationaal Architectuurinstituut begint in de tentoonstelling Polders. Terwijl je langs maquettes van 15 polders loopt ontdek je dat er in Nederland al eeuwenlang polders gemaakt en ingericht worden, tot op de dag van vandaag. Het Nai besteedt aandacht aan de vraag hoe kinderen vinden dat in 2030 de polders ingericht moeten worden? Waar willen ze de wegen, bomen en huizen neerzetten?

Hansje Brinker-tocht, Nationaal Architectuurinstituut, Rotterdam. Di-za 10-17u, zo 11-17, ma gesloten. Kinderen van 6 - 12 jaar gratis (excl. 4 € entree NAi). Jeugdvakantiepaspoorthouders gratis entree. Begeleiders € 4. Inl. www.nai.nl of 010 4401200.

Niet gaan zitten

In de beeldentuin De Vierde Dimensie in Plasmolen is tot en met 11 september een expositie te zien van twintig kunstenaars. De kunstenaars, onder andere Sanne Bruggink, Suzanne Hartmans en Guido Winkler, laten aan bezoekers zien hoe zij te werk gaan. De galerie geeft een vouwblad uit voor de kinderen. De voorkant is in kleur, en op de zwart/witte achterkant mogen de kinderen zich zelf uitleven. Aan de jonge bezoekers wordt gevraagd wat elk kunstwerk met een stoel te maken heeft. De Vierde Dimensie ligt in het recreatieschap de Mokerplas met zandstranden, speeltuin, met de mogelijkheid tot zwemmen, surfen en kanoën.

De Vierde Dimensie, Zevenbergseweg 12, Plasmolen. T/m 11 september, wo-zo 12-17u. Inl. 024 6962176.

Landschappen maken

De kunstenaar Florian Göttke exposeert in museum De Paviljoens in Almere zijn tentoonstelling Borrowed Sceneries, die bestaat uit gereconstrueerde landschappen. Hij gaat met zijn werk in op de vormgeving van de natuur door de mens. Bijvoorbeeld nagemaakte landschappen in dierentuinen en amusementsparken en de door de mens gebouwde polder. Speciaal voor kinderen zal hij zijn werken toelichten, waarna hij ze mee naar buiten neemt. Daar kunnen zij hun eigen miniatuurlandschappen creëren en fotograferen. Göttke benadrukt de rol van de toeschouwer en de verschillende manieren waarop die iets ziet. Datgene wat je in het echt ziet, is anders dan dat wat je door de zoeker van de camera ziet. Dit komt door kadrering en perspectief, maar ook door het verwachtingspatroon. Een hoop puin kan veranderen in een berglandschap. Van de foto-printjes wordt een fotoboekje gemaakt dat de kinderen mee naar huis mogen nemen.

Kunst kijken voor kinderen, Museum De Paviljoens, Almere. Iedere woensdag van 14-15.30u. Op 10 augustus duurt de workshop tot 16 uur. Toegang gratis. Aanmelden op 036 5450400 of educatie@depaviljoens.nl

Dansen en skaten

Iedere woensdagavond staat Rotterdam in het teken van de Wednesday Night Skate. Duizenden skaters leggen het parcours af met start en finish aan de Binnenrotte. De kleine autootjes van Smart zorgen voor een muzikaal tintje: vier Smart Fourfours, voorzien van grote geluidsinstallaties, staan elk op twee punten langs de route opgesteld en zorgen zo voor `smart music zones'. Ook rijdt er een een Smart mee aan de kop van het deelnemersveld. De traditionele slotavond van de Wednesday Night Skate is op woensdag 10 augustus. Dan trekken de skaters met z'n allen over de Maasboulevard.

Wednesday Night Skate, Binnenstad, Rotterdam. Start om 19.30u, finish om 21u30u. Daarna `après-skaten' met muziek. Inl 010 424 94 24

Waterdansen!

Waterdierverhalen luisteren, waterdansen, 's avonds dieren kijken en mee met een architectuurboottocht. In de Amsterdamse Plantagebuurt in de oostelijke binnenstad is tot en met 14 augustus elke dag wat te beleven. Vrijdag 5 augustus vertellen de allergeleerdste wetenschappers spannende verhalen en weetjes over je favoriete waterdieren – van de grootste vinvis tot de kleinste grotgarnaal – in het Zoölogisch Museum Amsterdam. Bij NEMO kun je 6 augustus waterdansen op het dak bij Spetters & Bubbels. Diezelfde avond kun je naar de ZOOmeravonden van Artis. De hele zomer is Artis tot 22 uur open. Het weekend van 12, 13 en 14 augustus is er ook ruime keus: van een architectuurboottochtje tot een zeeliederenfestival in het Scheepvaartmuseum.

Plantage aan het Water, Amsterdam. Tot en met 14 augustus. Inl. 020 4061400 of www.plantageaanhetwater.nl

Laatste strohalm

Als de verveling echt toeslaat, bestel je bij de ANWB gewoon het boekje Op stap met kinderen. Daarin staan 250 attracties en dagtochtjes van onder de € 5, die je met kinderen kunt doen. De activiteiten zijn ingedeeld per provincie en alle praktische informatie is erin te vinden. Het boekje is voor leden te downloaden van de site of af te halen in de ANWB-winkels.

Op stap met de kinderen, 250 attracties in Nederland onder de 5 €. Inl. 0800-0503 of www.anwb.nl

Hollandse Helden

In het het Mariniersmuseum in de Rotterdamse Wijnhaven is nog tot en met 20 augustus de tentoonstelling Hollandse Helden te zien. In een serie portretten geeft kunstenaar Nick Oudshoorn de Hollandse Helden van de afgelopen 400 jaar een nieuw gezicht, met een knipoog naar het verleden. Er zijn speciale attributen bij elk personage dat typerend is voor hem of haar. Voor de kinderen die in vakantietijd op pad gaan met hun berenpaspoort is er een berenprijsvraag. Elke week zijn er prijzen te winnen.

Hollandse Helden, Mariniersmuseum, Wijnhaven 7-13, Rotterdam. Di-vr 10-17u, za-zo 11-17u. Inl. 010 4129600 of

www.mariniersmuseum.nl

Informatie naar Agenda NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009TH Rotterdam

of agenda@nrc.nl