WANDELEN, FIETSEN, VAREN

BLOEMENDAAL

Thijsse's Hof

Elke eerste zondag van de maand t/m oktober zijn er rondwandeling o.l.v. natuurgidsen in Thijsse's Hof. Start bij de ingang van de hof aan de Mollaan in Bloemendaal om 14u.

Organisatie in samenwerking met de Stichting Thijsse's Hof. Informatie: Huib Koel, Inl 023-524 58 46.

DRENTHE

Fietsen

Het Bourtanger Moor is een immens veengebied dat zich uitstrekt over het noordwesten van Duitsland tot in Groningen en Drenthe. Vroeger vormden de moerassen een even mysterieus als ontoegankelijk landschap. Grootscheepse veenafgraving in de 19de en 20ste eeuw bracht daar verandering in. Er ontstonden veenkoloniën en waar het veen verdween kwam landbouw in de plaats. Een tweetal nieuwe fietsroutes, verbinden het Bargerveen met het Oosterbos. Beide routes laten zich goed combineren tot één lange tocht. In beide gevallen is een bezoek aan het Veenpark aan te raden. Het park rond werk en leven van de veenarbeider, is het startpunt van beide routes.

De fietsroutes hebben een lengte van 25 en 32 kilometer. De routeboekjes kosten € 2,50 en zijn te koop bij het Veenpark in Barger Compascuum, de boerderij van Brands in Nieuw Dordrecht en bij de VVV in Emmen.

GRONINGEN

Fietstocht

Op 7 augustus is er een fietstocht door de stad Groningen langs beelden en andere kunstwerken. De fietstocht gaat o.a. langs het beeld van Jan Wolkers `Olga met kat' uit zijn boek Turks fruit. Beelden van andere kunstenaars waar langs gefietst wordt: Carel Visser, Sjoerd Buisman, Gertjan Mulder, Vladimir de Vries. Fietshuur mogelijk. Aanvang om 13u30 bij de bewaakte fietsenstalling van het Centraal Station. Duur plm 90 min.

Res 050-3090757.

Inl www.kunstexcursie.nl

TEXEL

Schorren excursie

Duizenden vogels zijn op het wad te zien op de kwelders en in de kreken. Sinds 1980 worden De Schorren gebruikt als broedplaats voor de lepelaar.

Ook zoutminnende plantjes als zeekraal en zeeaster groeien hier.

Aanmelding. Bezoekerscentrum Ecomare, Ruijslaan 92, De Koog (9-17u). Inl 0222-31 77 41. Gegevens over het vertrekpunt krijgen de deelnemers bij aanmelding. Neem laarzen en verrekijker mee. Kosten Kinderen € 2. Leden € 4, niet-leden € 7. Data za 6 aug 14-16u. Wo 10 aug 14-16u.

HAARLE

Zomerexcursie Sprengenberg

Vereniging Natuurmonumenten houdt op donderdag 11 augustus om 14u een twee uur durende zomerexcursie op de Sprengenberg bij Haarle. De Sprengenberg is onderdeel van het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. Verzamelpunt is de excursieschuur bij boerderij De Pas van Natuurmonumenten aan de Oude Deventerweg, even ten zuiden van Haarle. In de zomer is de Sprengenberg extra aantrekkelijk door de vele soorten planten die dan volop in bloei staan, zoals akkerstreepzaad, akkerviooltje en korenbloemen.

Aanmelden vooraf is niet nodig. Deelname kost voor leden van Natuurmonumenten € 4, voor niet-leden € 7 en voor kinderen t/m 12 jaar € 2 p.p.

HARDERBROEK

Gezinsexcursie

Het Harderbroek is een bijzonder riet- en moerasgebied in Oostelijk Flevoland, tegenover Harderwijk en is alleen toegankelijk in excursieverband. Op woensdag 17 augustus om 14 uur houdt Vereniging Natuurmonumenten er de gezinsexcursie Bloemenmand moeder natuur. Deelnemers gaan tijdens deze excursie met de boswachter op pad om met eigen ogen te zien welke planten er voorkomen in het Harderbroek en opdrachten te doen, waardoor men er nog meer over te weten komt. De excursie duurt ongeveer 2 uur en start bij het hek aan de ingang van het terrein aan de Knardijk. Vooraf aanmelden bij de Ledenservice van Natuurmonumenten. Inl 035-655 99 11 (tijdens kantooruren). Deelname kost voor leden van Natuurmonumenten € 3 en voor niet-leden € 5 p.p.

RITTHEM

Fort Rammekens

Op dinsdagavond (19u30) en op zondagmiddagen (14u) tot en met 30 augustus zijn er wekelijks rondleidingen onder leiding van een gids op Fort Rammekens, het oudste zeefort van West-Europa (1547). Op 8 kilometer afstand van Vlissingen ligt het Fort, temidden van bos, kreek, weide, schor en geweldige stilte. Ooit speelde het fort een grote rol in de rijke Zeeuwse maritieme geschiedenis. Het nu gedeeltelijk vervallen fort vormt het hart van een natuurgebied aan de oevers van de Westerschelde.

Rammekensweg bij Ritthem. Fort Rammekens is t/m oktober geopend van 13-17u (ma dicht) www.muzeeum.nl Inl 0118-412498.

WIEDEN

Zeilpunteren

De Vereniging Natuurmonumenten biedt in augustus de mogelijkheid om te zeilpunteren in de Wieden. Op di, wo, en vrij t/m zo kan onder leiding een tocht gemaakt worden op de Beulakerwijde vanaf bezoekerscentrum De Wieden te Sint Jansklooster. De afvaarttijden zijn: 10u30, 12u30, 14u en 15u30. (duur: 80 min, max. 6 personen).

Kosten voor leden van Natuurmonumenten € 5.50, t/m 12 jaar € 4.

Niet leden betalen € 8.50, t/m 12 jaar € 6.

Opgave vooraf bij bezoekerscentrum De Wieden, telefoon 0527-246644