TUINEN & BEELDENTUINEN

ARNHEM

Zomeravond in de Kruidentuin

Rondleidingen langs Sint Janskruid, Lievevrouwebedstro en Madonnalelie. Op dinsdagavond 9 augustus is er nog een rondwandelingen door de 75 jaar oude kruidentuin, over de kwekerij en langs oude cultuurgewassen in het Nederlands Openluchtmuseum. Dit jaar besteden de deskundige rondleiders van het museum extra aandacht aan de planten die verwijzen naar geloof, bijgeloof, hekserij en heidense gebruiken. De Kruidentuin is verdeeld in een afdeling voor keukenkruiden, geneeskrachtige planten, verfplanten, legendeplanten en een authentieke kloostertuin. Die laatste is aangelegd aan de hand van een gedicht uit het jaar 820 (!) van Walafried, abt van het klooster in het Oostenrijkse Reichenau.

Nederlands Openluchtmuseum, Schelmseweg 89, Arnhem. Start rondleidingen 19u. Er is keuze uit twee rondleidingen die ca 1,5 uur duren. Deelname € 3 p.p. incl. parkeren. Reserveren is niet nodig! Inl 026 357 61 11 & www.openluchtmuseum.nl

BRUMMEN

Klein Knoevenoord

Voor de laatste keer dit seizoen kunt u op zaterdag 6 en zondag 7 augustus tussen 10-17u de landschapstuin van Klein Knoevenoord bezoeken. De tuin is in een landschappelijke stijl aangelegd, zodat tuin en landschap één geheel vormen. Omdat met zichtassen naar het landschap gewerkt is, zijn fraaie doorkijkjes ontstaan. Het samenspel van groepen bloeiende planten, heesters en bomen resulteert in een rustige en weldadige sfeer. De uitgesproken belijning van het tuinontwerp versterkt dit gevoel van harmonie. De tuin is 15.000 vierkante meter groot, en wordt omringd door het landgoed het Leusveld. Bezoekers krijgen bij binnenkomst een boekje met tekst en foto's uitgereikt. Deze rondleiding voert langs vijvers, borders met fraaie planten, een paddenpoel en een bos. Langs de hele route is er gelegenheid om even te zitten en te genieten van de tuin en het omringende coulissenlandschap. Een bezoek aan de tuin duurt gemiddeld twee uur. Door de verrassende combinatie van elementen kunnen tuinbezitters ideeën opdoen voor hun eigen tuin. Het opentuinweekend valt samen met de open dagen van de Verborgen Tuinen van Bert Loman in Voorst. Deze tuin ligt op 10 kilometer afstand van Klein Knoevenoord, zodat u er ook een leuke dagtrip van kunt maken.

Klein Knoevenoord aan de Knoevenoordstraat 66 in Brummen. Entree €4. Geen honden. Inl 0313 655 704 &

ww.kleinknoevenoord.nl

BETUWE

Betuwse Tuinenroute

Veertien deelnemers aan de Betuwse Tuinenroute houden zaterdag 6 en zondag 7 augustus hun laatste Open Dagen van dit jaar. De tuinen zijn gratis te bezoeken van 10-17u. Door de toevoeging van drie nieuwe tuinen is het eenvoudiger een bezoek aan meerdere tuinen te combineren. Bijvoorbeeld een dagtocht langs de dijk en de tuinen in de Midden-Betuwe. Ook zijn er mogelijkheden voor `bed & breakfast' een aanrader voor mensen die een meerdaagse (fiets)tocht door de Betuwe willen maken. De veertien tuinen zijn zeer verschillend van karakter; een aantal tuinen zijn naar eigen ontwerp en andere tuinen zijn onder architectuur aangelegd. Zo is er een kasteeltuin, een tuin met veel geurende planten en een tuin met borders op kleur. Daarnaast zijn er cottagetuinen rondom oude Betuwse boerderijen, vaak nog met oude (hoogstam) boomgaarden. Ook bij recent gebouwde woningen en aan de voet van Betuwse dijken zijn tuinen te bezichtigen. De meeste tuinen hebben zelfgekweekte planten te koop en bieden gelegenheid om een consumptie te gebruiken. De Betuwse Tuinenroute is goed te combineren met een bezoek aan historische stadjes als Buren, Leerdam, Wijk bij Duurstede en Culemborg.

Inl www.theodorata.nl & folders bij de VVVs in Buren, Wijk bij Duurstede, Leerdam en Nijmegen en bij Kijktuin Theodorata, Lekbandijk 15 te Ravenswaay.

LOOSDRECHT

Tuinen & Beelden

De tuin van Kasteel Sypesteyn in Loosdrecht, ontworpen in een geometrische stijl van rond 1600, is een bijzondere locatie. Thema van de nieuwe zomer tentoonstelling is de wisselwerking tussen natuur en cultuur. De bezoekers worden begroet door de Jolly Giant van de Amerikaanse kunstenaar Paul Kubic, die zijn roestrode reus door kinderhanden in wild gekleurde graffiti heeft laten beschilderen.

Tentoonstelling Kasteel-Museum Sypesteyn, Loosdrecht, t/m 2 okt. Openingstijden tuin: ma t/m vrij 09-16u45, za en zo: 12-16u45. Tarieven: €3,50 p.p., rondleidingen (op afspraak) € 50, excl. entree. Inl www.sypesteyn.nl & 035-5823208.

OUD-ZUILEN

Pruimentijd Slot Zuylen

In vroeger tijden werden kastelen alleen in de zomer bewoond door adellijke families. Vooral in de maand augustus werden gasten uitgenodigd voor speciale bijeenkomsten. Allerlei lekkernijen werden er dan klaargemaakt, maar ook muziek en spel stonden op het programma. Heel bekend is de uitspraak uit het Muiderslot: tot in de pruimentijd (augustus). Vijf eeuwen Nederlandse dichtkunst tot en met Belle van Zuylen, vormt de start van het festival op vrijdagavond 5 augustus en zaterdagavond 6 augustus. De bezoekers reizen samen met de slotvoogd en de Utrechtse stadsdichter Ingmar Heytze door de tijd op het voorplein van het kasteel. Er is ook muziek die aansluit bij de gedichten.

Slot Zuylen,Tournooiveld 1, Oud-Zuilen. Start om 20u. Kaarten kosten € 15 per stuk, dit is inclusief een boekje met de geschiedenis van Slot Zuylen. Kaarten zijn te bestellen via 030-2440255 of via info@slotzuylen.com.

Inl op www.bellefestival.nl

WINTERSWIJK

Beeldentuin De Stegge

Aan het einde van een zandpad, aan de noordrand van Winterswijk, ligt beeldentuin De Stegge. De tuin, aangelegd door landschapsarchitect Peter Lubbers, en de bijbehorende galerie herbergen abstracte en figuratieve kunst in allerlei materialen: brons, keramiek, edelmetaal, aluminium, hardsteen, marmer en roestvrijstaal. Er is werk te zien van zo'n dertig kunstenaars, onder wie Trinette van Schijndel (die subtiele gedenkkunst en urnen maakt), Marijke in den Bosch (bekend van haar plompe, maar mooie vrouwenfiguren met namen als Bets, Suus en Cobie) en Lies Arnold Aerts (abstracte figuren).

Beeldentuin De Stegge, Steggemansweg 1, Winterswijk. Open: t/m 4 sept. Wo, vr, za, zo 13-18u en op afspraak. Tel 0543-521034/06-51959752. Website: www.destegge.nl. Entree: €4.

WOUWSE PLANTAGE

Nieuwe expositie

Op 14 augustus om 15u opent een nieuwe expositie in Beeldentuin De Plantage. Exposanten zijn Monique Donckers, Marina van der Kooi, Hennie van Overbeek en Marcel van Zijp.

Beeldentuin De Plantage, Julianaweg 8, Wouwse Plantage. Open vr, za en zo 13-17u. Inl 0165-378975 &

www.plantage-vanzijp.nl

WIJK BIJ DUURSTEDE

De Pruimengaard

In een idyllische omgeving, aan de rand van Wijk bij Duurstede, achter een rivierdijk te midden van pruimenbomen, exposeert een twintigtal bekende en minder bekende kunstenaars in beeldentuin De Pruimengaard , onder wie Pépé Grégoire, Guusje Hamelynck, Adje Martens, Dick Matze, Hieke Meppelink, Marianne Y. Naerebout, Peter Pel, Irène Prinsen, Cor de Ree, Ineke Roelfzema, Peter Schraven, Ivet Thunnissen, Yvonne Visser, Theo de Haan, Wim Steins en Margriet Kusters. Het aanbod varieert van monumentale bronzen sculpturen tot fragiel glaswerk in vitrines.

Beeldentuin De Pruimengaard , Middelweg Oost 9a, Wijk bij Duurstede. Open t/m 4 sept, wo t/m zo 13-18u. Inl 0343-573410. Gratis entree.