Titiaan weg uit National Gallery

De eigenaar van een beroemd werk van de Italiaanse renaissance schilder Titiaan (1487/90-1576), heeft besloten het schilderij te verkopen. Het werk, getiteld Portret van een jonge man is sinds 1992 te zien geweest in de National Gallery in Londen, dat het in bruikleen heeft gekregen. Naar verwachting kan het schilderij miljoenen ponden opbrengen wanneer het in het openbaar wordt geveild.

De National Gallery heeft de afgelopen twee jaar intensief onderhandeld met de eigenaar van het schilderij, de Third Earl of Halifax. Ook heeft de National Gallery getracht het werk aan te kopen in een samenwerkingsverband met de National Gallery of Scotland. Gevreesd wordt dat het schilderij buiten het gezichtsveld van het Britse publiek zal raken. De National Gallery, die elf werken van Titiaan in zijn collectie heeft, noemt het portret, dat is geschilderd tussen 1515 en 1520 van zeer hoge kwaliteit.

Een woordvoerder van Lord Halifax zegt dat de eigenaar erop had gehoopt dat het schilderij voor het publiek toegankelijk zou blijven, bij voorkeur in een museum in Groot-Brittannië. ,,Maar hun bronnen zijn beperkt en zij kunnen een dergelijke aankoop in dit stadium niet maken.'' De directeur van de National Gallery vreest dat het werk ,,als een trofee'' zal worden gekocht door een miljonair uit het buitenland.

Het schilderij is het meest recente voorbeeld in een reeks van belangrijke kunstwerken die de afgelopen jaren zijn verkocht. De slachting der onschuldigen van Peter Paul Rubens bracht in 2002 79 miljoen euro op. Vorig jaar werd een Picasso uit 1905 geveild voor ruim 83 miljoen euro, het hoogste bedrag dat ooit voor een schilderij is betaald. De betrokken partijen willen geen opening van zaken geven over de eventuele waarde van het schilderij, maar naar verluidt zou Lord Halifax voor het Portret van een jonge man van de National Gallery een bod hebben gekregen van ,,veel minder dan de 50 miljoen euro waar de Lord op hoopt.''