Te weinig aandacht voor de welvaartsterreur

Denk aan de miljoenen waarmee John de Mol de publieke omroep leegkoopt, denk aan de smoezelige bedenksels zoals nu weer voor de nieuwste Big Brother waarmee hij dat geld verdient en je hapt opgelucht naar adem als je de column `Welvaartsterreur' van Johan Schaberg onder ogen krijgt (NRC Handelsblad, 4 augustus). Wat een perfecte weergave van gedeelde gevoelens en observaties! Schaberg belicht, zonder moraalridder te worden, een kant van de cultuuroorlog die ons beklemt, waar veel te weinig aandacht aan wordt besteed. Als ik nog voor de klas stond, kregen mijn leerlingen van vier en vijf havo, vwo of gymnasium dit stuk binnen de kortste keren te lezen. En we zouden discussiëren dat de stukken eraf vlogen. Het is zoals Schabeg schrijft: hoe schamperden wij in de jaren vijftig niet op `the ugly Americans'? We zijn het zelf geworden: `lelijk, vervelend, bedreigend' dankzij ons verworden fundamentalische kapitalisme. Tijd, inderdaad, voor een campagne.

    • Wam de Moor