Te veel homofeesten op Rembrandtplein

Amsterdam heeft dit weekend te veel homofeesten. De organisatie van de Gay Pride in Amsterdam heeft daarom twee locaties rondom het Rembrandtplein waar feesten zouden zijn, geschrapt. Volgens organisator Siep de Haan van Gay Business Amsterdam (GBA) kan hij door de hoeveelheid homofeesten de veiligheid van de feestvierders niet garanderen in het geval van calamiteiten.

De oorzaak van de hoeveelheid feesten is dat twee homocafés eveneens een vergunning hebben voor een feest op het Rembrandtplein, tijdens het homofestijn dat georganiseerd wordt door GBA. Daardoor staat het Rembrandtplein dit weekend vol.

Andere jaren was het plein volgens De Haan leeg, zodat er in het geval van calamiteiten naar kon worden uitgeweken. ,,Dat kan nu niet meer. En ik wil niet dat ónze feestvierders, van de echte organisator, in een fuik lopen door de feesten van de parasiterende organisaties'', aldus De Haan. GBA had nog een kort geding aangespannen om het feest op het Rembrandtplein te voorkomen, maar dat werd verloren. Ze wil nu alsnog haar gelijk halen in een bodemprocedure.

Een woordvoerder van de politie laat weten dat wat hen betreft de locaties niet geschrapt hadden hoeven worden. Zij hebben geen aanwijzingen dat de situatie op het Rembrandtplein niet te handhaven zou zijn of dat er problemen zouden ontstaan. Ook zijn er volgens de politie geen aanwijzingen dat de homofestiviteiten doelwit van een aanslag zouden zijn.