`Sorry, sorry, sorry'

Op nummer 44 van de Top 50 staat deze week de single They van Jem. Dat klinkt kort en bondig, en daar houdt Jem Griffiths uit Wales, Engeland, ook van.

Jem is een vrouw. Ze heeft haar haar kort geknipt en haar achternaam laten vallen. Ze verhuisde van Engeland naar Amerika (Los Angeles), en werd zangeres/muzikant.

Jem houdt van hiphop en hiphoppers houden van samplen: stukjes gebruiken uit andermans muziek. Sommmige mensen noemen dat `pikken', hiphoppers noemen het `eer bewijzen'. Jem koos een originele muzikant om eer aan te bewijzen: Johann Sebastian Bach, de oude componist. In haar liedje `They' gebruikt ze zijn Prelude in F Mineur als een soort refrein.

Behalve dat het wel mooi klinkt is er geen verband tussen Bach en `They'. Jem zingt niet over de achttiende eeuw – waarin Bach leefde – of zoiets. Waar Jem wel over zingt wordt niet helemaal duidelijk. Eigenlijk lijkt het net alsof ze een stuk van haar lied heeft geknipt, waardoor wij binnenvallen in het tweede deel.

In dat deel excuseert ze zich uitgebreid. Ze zegt de hele tijd `sorry, sorry, sorry'. Maar waarvóór ze zich verontschuldigt weten wij niet. Er is ook iets met `hen' (`They') die iets hebben gedaan wat niet in de haak is. Maar wat?!

Ze zingt: `We follow them like fools/ Believe them to be true/ Don't care to think them through' (We volgen ze als dwazen/ Denken dat ze gelijk hebben/ We denken zelf niet na). Je zou kunnen denken dat ze het heeft over een soort buitenaardse wezens (`they') die de macht hebben overgenomen op aarde, en dat `wij' daar als blinde schapen achteraan hobbelen. Dat klinkt onheilspellend. Een beetje als War Of The Worlds of een andere sciencefictionfilm.

Het rare is dat Jem zelf niet weet wie `zij' zijn. Ze vraagt zich af: `Who are they/ Where are they/ How can they possibly know all this?' (Wie zijn ze, waar zijn ze/ Hoe kunnen ze dit allemaal weten?).

Dus ze verontschuldigt zich voor dingen die ze doet (maar wij weten niet wat dat zijn), in opdracht van mensen die ze niet kent, waarvan ze ook niet weet wáár ze zijn. Dat is veel onduidelijkheid bij elkaar.

Misschien gaat het liedje over zo iets vreselijks dat Jem ons de details maar liever bespaart.

Zoiets zegt ze inderdaad. Want ze zingt: `Ignorance is bliss' (onwetendheid is een zegen). Misschien moeten we Jem dankbaar zijn voor dit vage lied. Ze wil onze stemming niet verpesten.

    • Hester Carvalho