SLOWAKIJE

Opstand Banská Bystrica ligt in het hart van Slowakije, in een dal omringd door enorme rotswanden en dichte bossen. Hier begon in augustus 1944 de Slowaaks Nationale Opstand (SNP) die gericht was tegen het eigen, door Hitler gesteunde regime, te vergelijken met Vichy Frankrijk. Even lukte het de Slowaken om in Midden-Slowakije een vrije staat te stichten, maar in december 1944 werd de opstand definitief door de Duitsers neergeslagen. Aan de opstand namen 32 nationaliteiten deel, ook uit Duitse kampen gevluchte Nederlandse krijgsgevangenen. In Banská Bystrica wordt in het SNP-Museum de opstand zeer uitgebreid belicht en op 29 augustus vinden er herdenkingsplechtigheden plaats.

29 augustus, Museum SNP, Kapitulska 23, Banská Bystrica. Dag 09-18u. 00421 484123258, www.muzeumsnp.sk

Kroningen

Bratislava, voorheen Pressburg geheten, is de mooie, kleine, rustige hoofdstad van Slowakije. Het centrum is verkeersvrij en terrasjes vullen de middeleeuwse straten. Op de pleintjes van de stad en op de binnenplaats van de burcht die boven Bratislava torent, vinden er in de vroege avond concerten – klassiek, jazz, klezmer en folklore – en theaterspelen plaats. Er is een rijdende bioscoop die in de schemering klassieke Tsjechische en Slowaakse films vertoont. De rondvaartboot Martin verzorgt diners-dansant op de Donau. Op 3 september zijn er de kroningsplechtigheden, een goed verzorgde uitvoering van de kroningen die hier in de zeventiende en achttiende eeuw plaatsvonden toen Bratislava hoofdstad was van het Hongaarse rijk.

T/m 27 september, Culturele Zomer, Bratislava; 00421254415801, www.bratislava.sk

Chanson

De Reis naar het Oosten is een Europees festival van poëzie, theater en muziek in het eeuwenoude mijnstadje Banská tiavnica – gesticht door Duitse kolonisten en inmiddels beschermd door Unesco. Op straat, op de binnenplaatsen van de kastelen en in mijngangen vinden veelal geïmproviseerde performances plaats. De vele talen die te horen zijn, zijn slechts hulpmiddel van de eigenlijke communicatie, die van de mimiek en het gebaar. Centraal staan dit jaar het Franse en Slowaakse chanson, maar er wordt ook ruimte geboden aan het theater van de Roma, de zigeuners van Midden-Europa.

19 t/m 24 aug Cap à l'Est, Banská tiavnica; 004214 56949650 & www.banskastiavnica.sk

Lachfestijn Het Festival van de Grap bestaat vijfentwintig jaar. Gedurende drie dagen viert Kremnica, het centrum van de goud- en zilvermijnen van Slowakije, het jaarlijkse lachfestijn. In de straten, de cafés, de galeries, in de winkels wordt plezier gemaakt door gerenommeerde grappenmakers, maar ook door amateurs. Het is, in een van de mooiste stadjes van Slowakije, een groot feest, alsof de ondergang nabij is, want het is beter lachend ten onder te gaan dan huilend. Dit jaar is er tevens een permanente Expositie van Kitsch geopend. Voor kinderen zijn er o.a. poppenkastvoorstellingen, pantomime en jongleurs.

26 t/m 28 augustus, Kremnické Gagy, Kremnica; 00421456744388, www.gagy.sk

Country Pieštany is de bekendste thermale badplaats van Slowakije. Ieder jaar vindt daar in het laatste weekend van augustus het grootste country festival plaats van Midden-Europa. De `landelijke' muziek kent in dit gebied een lange traditie, waar de bard met gitaar van dorp tot dorp trok en over leven en leed zong. Vele liederen gaan hele generaties aan het hart en worden rond het kampvuur of in de dorpscafés ten gehore gebracht. Op het festival treden Tsjechische en Slowaakse muzikanten op en worden er roadmovies vertoond in de buitenlucht.

26 t/m 28 aug, Country Lodenica, Auto camping Lodenica Pieštany; 00421337720891, www.lodenica.sk

En verder 24 t/m 26 aug, folkfestival in Hrušov, 00421474880127; 2 en 3 september, festival van traditionele ambachten, historische gemeentehuis, Bratislava; 9 sept t/m 31 okt, biënnale van kinderboekenillustraties, Bratislava, 0042 1254431308; 21 t/m 23 oktober, Bratislava Jazz Days, 0042 10259103111