SCANDINAVIË

Munch in Oslo

Na de spectaculaire roof van twee schilderijen op klaarlichte dag in augustus vorig jaar, is het Munch Museum in Oslo bijna een jaar gesloten geweest om de beveiliging te verbeteren. Het opende enkele weken geleden met een tentoonstelling van zelfportretten, die tot 28 augustus is te zien. Edvard Munch (1863–1944), verreweg de belangrijkste Noorse beeldend kunstenaar, maakte in de loop van zijn leven circa 200 zelfportretten, waarvan 70 schilderijen. Vooral in de tweede helft van zijn leven was hij erg met zichzelf bezig. De existentiële angst die spreekt uit zijn beroemdste en meest gestolen werk Schreeuw, keert terug in vele van zijn zelfportretten. De schilder worstelde met eenzaamheid en ziekte, en later met de angst voor ouderdom en de dood. De tentoonstelling omvat het grootste aantal zelfportretten van de schilder die ooit bijeen is gebracht. Overigens zijn deze werken tijdens zijn leven nooit voor het publiek te zien geweest. Het Museum is de hele week geopend.

Website: www.munch.museum.no

Hamlet in Helsingør

In kasteel Kronborg in Helsingør zijn diverse bijzondere opvoeringen van Shakespeares Hamlet te zien. Voor de Hamlet-versie van de Shanghai Peking Opera is het helaas net te laat, maar de Al-Hamlet-top is volgende week vrijdag, zaterdag en zondag te zien: Hamlet in de nieuwe wereldorde, waarin de Brits-Koeweitse Sulayman Al-Bassam theatercompagnie Arabische verteltradities vermengt met hedendaagse politieke rethoriek. Morgen tot en met 8 augustus wordt onder de naam Rumble een hip-hopversie van Romeo en Julia opgevoerd door het Renegade Theatre uit het Duitse Herne, o.l.v. de Duitse regisseur Markus Michalowski en de Franse choreograaf Lorca Renoux.

Website: www.hamletsommer.dk

Kreeft in Zweden

Wie de komende weken een willekeurig Zweedse supermarkt binnenloopt treft daar uitpuilende vrieskisten met kreeften, want eind augustus eet heel Zweden kreeft, het liefst thuis of in het zomerhuis met familie en vrienden, maar ook restaurants in het hele land zetten hun gasten kreeft voor. In Örebro wordt op 26 augustus een poging gedaan het langste kreeftbuffet ter wereld in te richten. Het huidige record staat op 160 meter, maar dat denken de Örebro'ers gemakkelijk te verbeteren. Zweeds kreeft eten is vooral véél kreeft eten, zonder tierlantijnen: gekruid met dille, en vergezeld van brood, kaas en boter, en ruime hoeveelheden bier en brandewijn. Alleen kosmopolitische snobs drinken er wijn bij. Oorspronkelijk at men Zweedse rivierkreeft, maar zo veel als er nu wordt verorberd, kunnen de rivieren niet leveren. Vandaar de importkreeften uit de diepvries. In het noorden van het land zetten de die-hard noorderlingen echter liever surströming op tafel: gefermenteerde haring uit blik. Bij voorkeur buiten te eten, want het riekt behoorlijk, maar smaakt voor een Hollandse haringeter niet onaangenaam. Voor doe-het-zelvers: voorzichtig openmaken, met opgestroopte mouwen, want het spul staat onder druk en het vocht spuit het blik uit. Surströming gaat vergezeld van gekookte aardappeltjes, uien, zure room en plat dun brood. En drank natuurlijk.

Andersen in Aarhus

Als een hommage aan Hans Christian Andersen organiseert het Kunstmuseum in Aarhus een tentoonstelling rondom het thema sprookjes. 25 hedendaagse kunstenaars uit China, Japan, Zuid-Afrika, Brazilië, Europa en de Verenigde Staten tonen nieuwe werken over Andersens leven, zijn werk en de wereld van de magie in het algemeen. Veel van de foto's, video's, installaties, tekeningen, schilderijen en beelden zijn speciaal voor de tentoonstelling gemaakt. Deelnemende kunstenaars zijn o.a. Pipilotti Rist, Jeff Koons, William Kentridge, Mona Hatoum, Tony Oursler, Tashaki Murakami, Grayson Perry, en Ghada Amer. Ook worden 72 zeefdrukken getoond die Andy Warhol in 1987 maakte van Andersen.

Fairy Tales Forever. International homage to Hans Christian Andersen. 26 augustus t/m 30 december in ARoS Aarhus Kunstmuseum, Aros Allé 29, Arhus, Denemarken. Inl: www.aros.dk