Povlakte aan de cocaïne

Italianen gebruiken waarschijnlijk veel meer cocaïne dan tot nu toe werd gedacht. Tot deze conclusie komen Italiaanse wetenschappers op grond van een analyse van het water uit de rivier de Po.

Volgens de onderzoekers bevat de Po grote hoeveelheden chemicaliën die aangeven dat het cocaïnegebruik van de bewoners langs de rivier veel hoger is dan werd aangenomen. De wetenschappers stellen dat het rivierwater van de Po per maand het equivalent van 40.000 `shots' aan cocaïne bevat. In de Po-vallei wonen ongeveer vijf miljoen mensen.

Voor de studie, gepubliceerd in het Britse blad Environmental Health, onderzochten de wetenschappers het rivierwater op sporen van cocaïne die in de rivier achterblijven na vermenging van rioolwater en het rivierwater. Het chemisch product dat in de urine van cocaïnegebruikers terug is te vinden (benzoylecgonine) wordt volgens de onderzoekers alleen geproduceerd na gebruik van cocaïne.

Het rapport stelt dat eerdere studies naar cocaïnegebruik in Italië – meestal gebaseerd op bevolkingsonderzoek en misdaadcijfers – veel te optimistisch zijn geweest. Volgens officiële cijfers nuttigen de bewoners van de Po-vallei per maand 15.000 doses cocaïne. Het nieuwste onderzoek wijst uit dat het gebruik bijna drie keer zo hoog ligt. De onderzoekers noemen hun resultaten ,,onthutsend''.