Post voor militairen vaker onderschept

Het ministerie van Defensie heeft een oproep gedaan om beter te letten op de inhoud van postpakketten die naar Nederlandse militairen in Afghanistan worden verstuurd. Sinds de controle werd verscherpt, na de aanslagen in Londen van 7 juli, is het aantal onderschepte pakketten sterk toegenomen. Het is onder meer niet toegestaan om mutsen, schaakborden en erotische lectuur op te sturen.

Defensie onderschept volgens een woordvoerder zo'n 25 postzakken per week. Dat is ongeveer tien procent van de 2.000 kilo postpakketten die wekelijks naar de in Afghanistan gestationeerde militairen wordt verstuurd.

Defensie past voornamelijk censuur toe op de inhoud van postpakketten vanwege de eisen die Afghanistan stelt, aldus de woordvoerder. De douane van het land heeft voorwaarden gesteld aan de inhoud van postpakketten om de lokale markt te beschermen. Mutsen, dassen, kant en sjaals, maar ook schaakborden en speelgoed komen het land niet in. Bovendien houdt de Afghaanse douane alcoholhoudende dranken tegen.

Ook ethische overwegingen spelen een rol. Zo voorkomt Defensie het opsturen van erotische lectuur of afbeeldingen ,,om rekening te houden met de moslimcultuur'', aldus de woordvoerder. Soms gaat het om pragmatische redenen: vloeistoffen mogen niet worden verstuurd omdat die de kans lopen te bevriezen en te ontploffen als het vliegtuig waarin ze worden vervoerd op grote hoogte vliegt.

De zendingen naar Afghanistan gaan meestal niet via TPG Post, maar via de Militaire Postorganisatie (MPO). Dit onderdeel van de Koninklijke Landmacht vervoert de post rechtstreeks per vliegtuig naar de militairen. Defensie hoopt door folders, informatiedagen en defensiebladen de regels voor post duidelijk te maken.