Poldermeisjes

Toen mijn vrouw mij had verlaten, schreef ik mijn Nederlandse vriend: ,,Ik heb een hoer nodig en een wasmachine.'' Dat was in Rusland, niet in Limburg met al zijn seksclubs en escortservices. Vreemd genoeg doen veel prostituees zich hier voor als Russinnen, maar komen ze meestal uit andere voormalige Warschaupactlanden.

,,Polen is lid van de EU, en omdat we niet graag met onze nationaliteit te koop lopen, zeg ik dat ik Russin ben'', legt de Poolse Linda uit. Een minder patriottische reden om een Russische prostituee te zijn: als burger van buiten de EU hoef je geen belasting te betalen. ,,Maar volgens de wet mogen wij alleen EU-burgers bedienen'', zegt Linda. Dat wil zeggen de prostituees die uit de EU komen, en niet uit Rusland. Zo blijft de Polderprostitutie een semi-legale bedrijfstak. Waarom mannen naar de hoeren gaan? ,,Omdat ze gefrustreerd zijn'', beweert Linda.

Toen mijn vrouw mij had verlaten, antwoordde mijn Nederlandse vriend: ,,Maar doodslaan deed hij niet, want tussen droom en daad/ staan wetten in de weg en praktische bezwaren,/ en ook weemoedigheid, die niemand kan verklaren,/ en die des avonds komt, wanneer men slapen gaat.''